Newsletter SÚ ČR 28-06-2022

28. 6. 2022

Vážení klienti,

v následujícím textu si vás dovolujeme informovat o aktualitách a o naší činnosti a produktech.

LEGISLATIVA A NAVAZUJÍCÍ INFORMACE:

1. Vybrané právní předpisy vyhlášené ve Sbírce zákonů:
- Zákon č. 179/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů
- Vyhláška č. 165/2022 Sb., kterou se mění vyhláška č. 79/2019 Sb., o způsobu výpočtu výše nároku na vrácení spotřební daně z minerálních olejů spotřebovaných v zemědělské prvovýrobě nebo při provádění hospodaření v lese, ve znění vyhlášky č. 57/2021 Sb.

2. Finanční zpravodaj:
- č. 10/2022
Rozhodnutí o prominutí daně z přidané hodnoty z důvodu mimořádné události
- č. 9/2022

3. Tisková zpráva MF ČR: Ministři financí ČR a Kataru podepsali smlouvu o zamezení dvojímu zdanění
Dne 21. června 2022 byla v Dauhá podepsána Smlouva mezi vládou České republiky a vládou Státu Katar o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a o zabránění daňovému úniku a vyhýbání se daňové povinnosti.

4. Tisková zpráva MF ČR: Limit pro registraci k DPH a využívání paušální daně vzroste na dva miliony
Vláda dnes schválila návrh zákona Ministerstva financí, kterým se s účinností od 1. ledna 2023 zvýší roční limit pro povinnou registraci k DPH z 1 mil. Kč na 2 mil. Kč. Na dvojnásobek od příštího roku vzroste také podmínka limitu ročních příjmů pro vstup do režimu paušální daně. Návrh nyní zamíří do Parlamentu.

5. Tisková zpráva MF ČR: Loňské prominutí DPH z elektřiny a plynu bylo nezákonné
Po provedeném přezkumném řízení bylo ministrem financí zrušeno rozhodnutí o prominutí DPH za dodání elektřiny a plynu v listopadu a prosinci 2021. Rozhodnutí bylo shledáno nezákonným pro rozpor s daňovým řádem i s právem EU. Loňské prominutí daně stálo veřejné rozpočty zhruba 5,4 mld. Kč.
Původní rozhodnutí o prominutí daně je zrušeno s právními účinky až ode dne právní moci rozhodnutí v přezkumném řízení. Fakticky tedy nedojde ke změně daňových povinností na DPH za předmětné zdaňovací období. Daňovým subjektům tak nevznikne povinnost podat např. dodatečná daňová přiznání za listopad, prosinec či čtvrté čtvrtletí roku 2021, stejně tak nevznikne ani dodatečný nárok na odpočet daně. Spotřebitelé tedy nebudou muset vracet již prominutou DPH. Také v oblasti účetnictví zrušení původního rozhodnutí nepřináší žádné dodatečné zásahy.

6. Zápis z jednání Koordinačního výboru s KDP ČR ze dne 22. 6. 2022

7. Finanční správa varuje před dalšími podvodnými e-maily
Finanční správa varuje veřejnost před phishingovými útoky a podvodnými e-maily, ve kterých se útočník vydává za Specializovaný finanční úřad a upozorňuje na problémy s daňovým přiznáním za rok 2021. Upozorňujeme, že tento e-mail není legitimní a nebyl odeslaný Finanční správou.

8. Informace Finanční správy: Doplnění častých otázek a odpovědí k DAC6
Zde naleznete doplnění častých otázek a odpovědí včetně praktických příkladů ve vztahu k problematice DAC6.

9. Novinky Finanční správy: Finanční správa zjednodušuje přihlášení pro zahraniční fyzické osoby do portálu MOJE daně
Uživatelé, kteří jsou držiteli přístupových údajů do datové schránky nebo zaručené identity (NIA) a dosud nemohli využívat služby daňové informační schránky plus (DIS+), protože nejsou evidováni v Registru obyvatel, budou mít nově možnost získat přístup do DIS+ bez nutnosti osobní návštěvy finančního úřadu. Finanční správa těmto uživatelům nově umožní prostřednictvím jednostránkového elektronického formuláře požádat o aktivaci uživatelského účtu. Tato nová funkce na portálu MOJE daně zvýší dosažitelnost DIS+ zejména pro zahraniční osoby.

10. Tisková zpráva ČNB: ČNB zvyšuje úrokové sazby
Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání zvýšila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 1,25 procentního bodu na 7,00 %. Současně rozhodla o zvýšení diskontní sazby ve stejném rozsahu na 6,00 % a lombardní sazby na 8,00 %. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 23. června 2022.

ČASOPIS METODICKÉ AKTUALITY SVAZU ÚČETNÍCH:

Metodické aktuality ROČNÍK 2022 – objednat si můžete zde, v digitalizované podobě zde.
- Dne 7. 6. 2022 vyšlo nové číslo Metodických aktualitMA č. 6/2022 se zaměřují na problematiku pracovních úrazů a nemocí z povolání – jaké povinnosti v této souvislosti ukládá zákoník práce, na jaké náhrady má zaměstnanec nárok, kdy se může zaměstnavatel své odpovědnosti zprostit. Připojeno je i několik daňových a účetních souvislostí. V rámci odpovědí na dotazy z praxe je zařazen i samostatný blok věnovaný pracovněprávní oblasti. Aktuální číslo si můžete objednat v našem e-shopu, v digitalizované podobě na zde.

Máte pochybnosti? Potřebujete si ověřit svůj názor? Kontaktujte nás prostřednictvím našich internetových stránek – sekce Dotazy nebo zašlete svůj dotaz na metodika@ucetni.cz .

ČASOPISY ÚČETNICTVÍ A ÚČETNICTVÍ NEVÝDĚLEČNÝCH ORGANIZACÍ A OBCÍ:

Účetnictví ROČNÍK 2022 – objednat si můžete zde, v digitalizované podobě zde.
Účetnictví NO a obcí ROČNÍK 2022 – objednat si můžete zde, v digitalizované podobě zde.
Nejnovější čísla - časopis Účetnictví č. 6/2022 a časopis Účetnictví NO a obcí č. 2/2022.

Den otevřených dveří projektu „Svobodná účetní“ – 28. 6. 2022

Den otevřených dveří akademie Svobodná účetní se koná 28. 6. 2022 v 16:00 hodinZarezervujte si místo zdarma zde.
Den otevřených dveří se koná online a setkáte se na něm živě s lektorem Ing. Jaroslavem Veselkou.

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH KURZŮ A SEMINÁŘŮ:

27. – 28. 7. 2022 – hospitál Kuks
Účetnictví na Kuksu - účtování vybraných transakcí ve veřejném sektoru(lektor: Ing. Jan Černý)

10. – 12. 8. 2022 – Bořetice
Léto mezi vinicemi (lektoři: Ing. Miloslav Kopřiva; Ing. Jan Tecl)

CO VÁM SVAZ ÚČETNÍCH ČESKÉ REPUBLIKY NABÍZÍ?

1. Přednášky, semináře a kurzy k problematice daní, účetnictví a souvisejících předpisů
  2. Nabízíme členství ve SVAZU ÚČETNÍCH ČESKÉ REPUBLIKY prostřednictvím našich členských spolků
  3. Naše členské spolky zprostředkovávají pojištění profesní odpovědnosti účetních pro své členy
  4. V rámci snahy o rozvoji a zkvalitnění účetní profese nabízíme systém certifikace účetních
  5. Svaz účetních ČR je jedním ze zakládajících členů Národní účetní rady
  6. K velmi významným aktivitám Svazu účetních ČR patří metodická činnost. Svaz účetních ČR má vlastní metodickou sekci.
  7. Svaz účetních ČR vydává odborné časopisy: Metodické aktuality, Účetnictví, Účetnictví nevýdělečných organizací a obcí
  8. Společné projekty Svazu účetních ČR a společnosti Poradce podnikatele, spol. s r. o.:

Daněprolidi.cz – společný projekt Poradce podnikatele, spol. s r. o. a Svazu účetních České republiky
Moderní online portál pro daně a účetnictví nabízí spolehlivé a aktuální informace, velké množství praktických funkcí a služeb (Daňová pohotovost, Daňová TV).
Pro zákazníky a členy Svazu účetních ČR a pro účastníky certifikace ICSÚ platí mimořádná sleva 15 %
NOVINKA! Předplatitelé získávají ZDARMA plnou PLUS verzi portálu Zákony pro lidi jako bonus k uhrazenému předplatnému.

Mzdyprolidi.cz
Společnost Poradce podnikatele, spol. s r. o. - partner Svazu účetních České republiky, z. s. - vytvořil odborný portál pro mzdy a personalistiku.
Odborný portál pro mzdy a personalistiku MZDY PRO LIDI je určen zaměstnavatelům, personalistům, mzdovým účetním a ekonomům.
Součástí předplatného je Mzdová pohotovost formou e-mailu nebo on-line rozhovoru.
Kompletní informace o portálu naleznete zde .
NOVINKA! Předplatitelé získávají ZDARMA plnou PLUS verzi portálu Zákony pro lidi jako bonus k uhrazenému předplatnému.

Svaz účetních České republiky, z. s.

Vinohradská 2022/125, 130 00 Praha 3
E-mail: info@svaz-ucetnich.cz