Tip na účetní software

Stanislav Hovanec, 5.10.2023

Dobrý den,
používáme starý program Winduo. Obáváme se, že změny, které budou ve schvalovaném balíčku (změna sazby DPH, generování KH v XML, atd), již do něj nebudou implementovány.

Zjišťuji, na co bychom měli přejít, takže prosím o tipy:

-účtujeme v Jednoduchém (např. spolky, či neplátci) i Podvojném účetnictví
-účtujeme plátce i neplátce DPH
-občas potřebujeme u některých klientů účtování ve střediskách
-síťová verze je vhodná, ale ne nezbytná
-na zpracování mezd i daňových přiznání používáme jiný software
-teoreticky bychom se obešli bez převodu starých dat (ověřoval jsem ceny a byly nereálné pro naše potřeby)
-jsme 3 účetní již relativně staršího ročníku narození, takže ve hře je i ukončení činnosti :-(

Děkuji za doporučení

5 odpovědí:

• Michal Mach, 5.10.2023

Dobrý den,

to je hodně individuální, chybu neuděláte pokud sáhnete k osvědčeným účetním SW

Pohoda : www.pohoda.cz ( asi nejrozšířenější )

Money S : www.money.cz ( více variant, podle rozsahu účetnictví )

Vario ( modulární ERP ) : www.vario.cz ( základ + moduly podle potřeb )

KOSYS ( trochu levnější ale dělá vše vč. mezd ) : www.kosys.cz

Stereo : www.kastnersw.cz

Ježek SW - DUEL : www.jezeksw.cz

To jek asi pro malé a střední externí účetní, co mě aktuálně napadá. Samozřejmě každý má své pro a proti ( a svou cenu samozřejmě ), ale žádným nemůžete udělat vyloženě chybu.

Minimálně Pohoda, Money a Vario jsou řekněme připraveny na digitální přenos účetních dat ( elektronickou migraci dokladů a digitalizaci účetnictví ), ale tam je samozřejmě potřeba, aby také klient byl přizpůsoben digitalizovat svoje účetní doklady u sebe a odesílat je poté v datových větách do SW externího účetního, nevím jestli toto vůbec řešíte.

Jinak elektronické odesílání sestav na FÚ ( např. DPH a KH ) atd. tak je u všech uvedených.

• Stanislav Hovanec, 5.10.2023

Děkuji za odpověď,
    teď ještě musím prozkoumat cenové nabídky...

Mj. používám FORM studio, tak zkusím, jestli se s nimi nedá domluvit ohledně ceny.
  • Stanislav Hovanec, 5.10.2023

...digitalizace účetnictví: já bych byl pro, celkem jsem kamarád s počítači, ale moje dámy už méně.

Specializujeme se na maličké firmy, kde digitalizace nemá smysl, protože to nemá kdo u nich zpracovat.

No a u velkých firem, kde funguji jako daňař, tak tam to mají většinou již vyřešené.
  • Michal Mach, 5.10.2023

tak ať se výběr podaří.

S digitalizací bych si úplně hlavu nelámal, je tam více faktorů,

- jednak ty větší účetní SW již dnes v podstatě všechny umožňují automatické odesílání dat ( takže když nic jiného, připravené to je ) a to jak vytěžování ( i když to skutečná digitalizace není, protože skenujete papír a ten teprve následně digitalizujete ). To je jak digitalizace ve státní správě, kde sice něco vyplníte v PC a odešlete digitálně buď mailem nebo přes DS, ale úřednice si to pak stejně tiskne papírově a údaje z formuláře přepisuje ručně do systému ( digitalizace ala ČR ) . Akorát vytěžování je opačná cesta, nejdřív je papír a pak teprve digitalizace. Skutečná digitalizace je úplná absence dokladů v papírové formě, kde doklady se posílají pouze v datových formátech.

- přesně jak píšete, pro malé firmy to nedává aktuálně smysl, ne pro nějakou složitost, ale zejména proto, že vázat si člověka čistě k IT práci, jen aby byl schopen ze ( jejich ) systému odeslat elektronické data na účetního ? asi ne, malé firmy opravdu nemají prostředků nazbyt, ekonomicky to nedává smysl. Vezmou papíry a hodí do schránky nebo k rukám účetní a tím celá debata u nich končí.

- a státní správa o digitalizaci mluví 20 let a výsledek je ADIS FÚ ( který jede na systému MS DOS 30 let starém a nedokáže v PC pracovat s počítačovou myší ) a vrcholem je MOJEDANĚ což je sice OK, na druhou stranu 90% formulářů tam funguje pod původním EPO ( má to pouze hezčí obal )

- takže celá digitalizace je ... mluví se o tom, respektive nejvíce o tom hovoří vývojáři malých vytěžovacích programů, ve snaze to prodat účetním jako "hit sezóny " ale úplně ( asi záměrně ) se nehovoří o tom, že pokud se nedigitalizuje jak klient, tak externí účetní, je to úplně o ničem, abych mohl digitálně přijmout data, musí je jaksi někdo od klienta digitálně odeslat - což je více než logické

- velké firmy a korporace, to je něco jiného, jednak mají dost kapitálu na vlastní digitalizaci, často také zahraniční matky a je logické, že nějak si data předávat prostě musí a jek jinak než digitálně ( už jenom proto že nají konsolidované ÚZ ) . Ale kdo z účetních může externě účtovat skutečně velké firmy - no nikdo, nakonec on to po nich nikdo ani nechce, protože velké firmy si řeší účetnictví interně přes vlastní účetní v PP

prostě ať se výběr podaří, ceny jsem nezkoumal, to je případ od případu
  • Stanislav Hovanec, 6.10.2023

Díky za obšírnou odpověď.
    Ano, souhlasím s tím, že digitalizace ve státní správě je tristní.
    Vždy jsem na mrtvici, když datovou schránkou přijde něco, na čem je poznat, že to úřednice nejdříve musela vytisknout, podepsat, naskenovat a poslat datovkou...
    Nejčastěji toto potkávám u některých listin z OSSZ.
    Není se co divit, že úřednice pak raději volí cestu "Přijďte si proto v úřední den na pobočku".