DPH u stravování v restauracích od 2024

Ludmila Filipová, 2.1.2024

Dobrý den,

změnou sazeb DPH od 2024 dochází i ke změně u stravování v restauracích.
Jídlo odnesené v krabičce = 12% DPH
jídlo spotřebované v restauraci = 21% DPH

Je to tak správně?

Děkuji Filipová

1 odpověd:

• Michal Mach, 2.1.2024

Dobrý den,

Poskytování stravovacích a ubytovacích služeb bude i nadále ve snížené sazbě – od 1. 1. 2024 ve výši 12 %. Avšak podávání nápojů a alkoholu také piva se přesouvá do základní 21% sazby daně.

Výjimku ( tedy 12% ) bude mít pouze pitná voda ( z kohoutku ) a vybrané nápoje ( mléko ) . Pitnou vodou se myslí pitná voda dodávaná vodovodem, tj. pouze kohoutková voda. ( Naříznutý plátek citrónu dekorující skleničku kohoutkové vody je 12 % DPH, " nemůže ale dochucovat vodu uvnitř sklenice" to už by bylo 21% )

Vybraným nápojem se myslí nealkoholický nápoj, pokud jde o:

a) mléko a tekuté mléčné výrobky uvedené pod kódy nomenklatury celního sazebníku v kapitole 4,

b) nápoje uvedené pod kódy nomenklatury celního sazebníku 2202 99 11 a 2202 99 15,

c) mléko a tekuté mléčné výrobky podle písmene a) a nápoje podle písmene b) obsahující přidaný cukr nebo jiné sladidlo, přísadu nebo jinou potravinu, pokud si zachovávají podstatný charakter mléka nebo tekutých mléčných výrobků podle písmene a) nebo nápojů podle písmene b).

Tedy : Sazba 12% DPH bude platit také pro mléko kravské, kozí, tekuté mléčné výrobky jako je podmáslí, mléko, jogurtové mléko, kefír a acidofilní mléko, našlehané teplé mléko samotné. Dále sem patří veškeré rostlinné alternativy mléka – sójové mléko, nápoje na bázi ořechů (mandlové, kokosové mléko…), nápoje na bázi obilovin (rýžové či ovesné mléko) a nápoje na bázi semen (např. makové mléko, konopné mléko, sezamové mléko..). Veškerá mléka, tekuté mléčné výroby a jejich rostlinné alternativy, které obsahují přidaný cukr či jiná sladidla (např. mléko s medem, s cukrem..), ovoce (např. mléčný koktejl s jahodami), ořechy, kakao, čokoládu, koření, rostliny či část rostlin, obiloviny či jiné potraviny (např. mléčný koktejl se zmrzlinou..). ***Nesmí nikde být ale alkohol.

Káva s mlékem či smetanou, čaj, alko či nealko pivo, ovocné, zeleninové šťávy, minerální vody, limonády včetně domácích - vše sazba 21% DPH. ( jedno zda v restauraci ne sebou )

Jídlo v restauraci : ať už si jídlo dáte na místě ( v restauraci s obsluhou ) nebo si ho odnesete ( v krabičce ), sazba DPH bude stejná tedy 12 %