jaké jsou možnosti

Peter, 21.11.2010

Zdravím,

měl bych prosím Vás otázku, jaké mám možnosti. Pracuji ,,na volné noze´´, chci si platit min. zálohu na zdravotní pojištění (1080kč), platit daň 15% a nechci platit soc. pojištění. Můžu být OBZP a platit výše uvedené položky nebo musím být určitých příjmů OSVČ?
Pokud budu OBZP, nebudu dokládat žádné příjmy, a za pár let budu vlastnit třeba nějakou nemovitost. Bude někoho zajímat, kde jsem na to vzal?

Děkuji.

1 odpověd:

• Monika, 7.12.2010

Obecně samozřejmě může nastat situace, že budete pracovat na dohodu o provedení práce, či na dohodu o pracovní činnosti, z níž by měsíční příjem nepřesáhl 2 tis. Kč, pak byste nebyl povinen odvádět sociální pojištění; z pohledu zdravotního pojištění byste nebyl považován za zaměstnance a pokud nebudete ani OSVČ ani osobou, za kterou je povinen platit pojištění stát, stáváte se osobou bez zdanitelných příjmů a jste povinen hradit pojistné počítané z minimální mzdy. Z pohledu daně z příjmů mohou nastat 2 varianty – budˇpodepíšete prohlášení a uplatníte základní slevu na poplatníka, pak si snížíte výši daně ze závislé činnosti (resp. zálohu na daň), anebo prohlášení nepodepíšete, slevu na dani neuplatníte a bude Vám v závislosti na výši měsíční odměny srážena srážková daň nebo záloha na daň. V obou případech to je 15 %, srážková daň je ovšem konečná (nezúčtovává se).
    Pokud tímto nejsou porušeny pracovněprávní či jiné právní předpisy, nelze asi nic namítat. Musíte si ale uvědomit, že doba, po kterou si takto budete vydělávat, se Vám nebude započítávat do doby potřebné pro nárok na starobní důchod.
    Pokud se týká posledního dotazu. Samozřejmě nelze vyloučit, že při nabytí nějaké nemovitosti by se mohly úřady zajímat o to, z jakých zdrojů jste si ji pořídil, a žádat jejich doložení (ale to se děje zejména v případech, kdy existuje podezření ze zatajování příjmů a krácení státu na dani a pojištění).