Odměna jednateli nerezidentovi

Irena, 19.5.2009

Prosím o radu – občan SR je v SR zaměstnán a souběžně v ČR obdrží odměnu vyšší než 5.000 Kč za práci jednatele pro českou s.r.o. Přinese-li formulář E101, z odměny se odvádí zdravotní pojištění do SR podle slovenských předpisů, daň se odvádí v ČR, základ daně se stanoví zvýšením o částku odpovídající povinnosti placení pojistného na území ČR (v tomto případě jen 9% zdravotní poj.), daní se zálohou 15%. Jsou mé úvahy správné? Děkuji za odpověď.

1 odpověd:

• Monika, 26.5.2009

Podle mého názoru postupujete správně.
    Pokud jednatel předložil formulář E101, podle kterého přísluší do systému soc. zabezpečení na Slovensku, bude s.r.o. odvádět zdravotní pojištění na Slovensko podle slovenských předpisů. Z příjmů za práci jednatele se odvádí vždy zálohová daň (15 %). Základem daně je příjem navýšený o pojistné na soc. a zdrav. pojištění, které je povinen platit zaměstnavatel podle českých předpisů. Jednatelé nejsou od r. 2009 v ČR nemoc. pojištěni a důch. pojištění se z jejich příjmu odvádí jen tehdy, pokud měsíční odměna činí 5 900 Kč a více. Zdravotní pojištění je 9 %. Pokud příjem nepodléhá důch. pojištění, odměna jednatele se navýší o 9 %.