Dovoz služby

Lucie, 22.8.2014

Česká firma dovezla ze Švýcarska náhradní součástku ke stroji. Na základě dovozní celní deklarace byla vypočtena DPH při dovozu, daň byla přiznána a zároveň byl uplatněn nárok na odpočet. Součástku si česká firma zamontovala sama do stroje. Při montáži ale vznikly potíže a švýcarský dodavatel poskytl radu po telefonu, jak součástku namontovat. Za telefonickou poradu si švýcarská firma naúčtovala poplatek. Má se u faktury za telefonickou poradu také přiznat DPH? Kam by se pak DPH uvedla do daňového přiznání?

1 odpověd:

• Redakční rada Metodických aktualit, 2.10.2014

V uvedeném případě se jedná o poskytnutí služby, u níž se určí místo plnění podle § 9 odst. 1 zákona o dani z přidané hodnoty, tj. místo plnění bude v tuzemsku podle sídla české firmy, která tuto poradenskou službu přijala. Vzhledem k tomu, že službu poskytla švýcarská firma jako osoba neusazená v tuzemsku, české firmě jako příjemci této služby vznikne podle § 108 odst. 1 písm. c) zákona o dani z přidané hodnoty povinnost přiznat daň. Podle § 24 zákona o dani z přidané hodnoty vznikne české firmě povinnost přiznat daň k datu poskytnutí služby. Daň česká firma přizná v ř. 12 přiznání k dani z přidané hodnoty a nárok na odpočet daně si může uplatnit v ř. 43 přiznání, pokud službu prokazatelně použije pro účely zakládající nárok na odpočet daně.