Nákup ojetého auta u DE a DPH

Hana Vyletělová, 30.11.2023

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jaký je postup pokud jako fyzická osoba a neplátce daně v ČR s trvalým bydlištěm v ČR zakoupím ojeté vozidlo od autorizovaného prodejce značky v Německu. DPH bude účtová na faktuře a uvedena v kupní smlouvě. Vozidlo bude registrováno a provozováno v ČR, kde povinnost platby daně na ojeté vozy není. Je možné následně požadovat po prodejci v DE vrácení daně?
V DE jsem zaměstnaná a odvádím daně (jsem pendler).

Předem děkuji za odpověď
Vyletělová

1 odpověd:

• Michal Mach, 1.12.2023

Dobrý den,
    mohu Vám napsat pouze jak je to v ČR. Pokud jste zaměstnána v DE a odvádíte tam daně, tak to je podle pravidel daní v DE, které já neznám.

Vraťme se k DPH v ČR u nákupu OA :

,Nákup ojetého vozidla – režim DPH :
    U pořízení ojetého vozidla se použije stejný režim, jako u pořízení zboží. Pokud nakoupí vozidlo plátce DPH od registrovaného plátce DPH z jiného členského státu pro svou ekonomickou činnost, bude vozidlo dodáno osvobozené od daně. Plátce DPH v tuzemsku daň přizná a odvede se sazbou daně platnou v tuzemsku ( současně si může uplatnit nárok odpočtu ) v podstatě jde o režim RCH.

Pokud vozidlo nakoupí neplátce DPH ( tedy také běžný občan ) od registrovaného plátce DPH z jiného členského státu, uhradí cenu včetně DPH se sazbou daně platnou v členském státě, ze kterého bylo vozidlo dodáno. Tedy kupujete vlastně ojeté OA s DPH v DE, žádný odpočet ani RCH zde není. Prodejce odvede z prodaného vozu DPH na svůj FÚ např. v DE a samozřejmě nic již kupujícímu dále neproplácí ani nerefunduje.

Nákup nového auta z EU :
    Specifický postup pro uplatnění DPH nastává při koupi nového vozidla z EU. DPH z nového vozidla se vždy odvede v zemi spotřeby bez ohledu na to, zda se jedná o kupujícího plátce či neplátce DPH. Dodavatel (plátce DPH z jiného členského státu) nového vozidla dodá vozidlo osvobozené od DPH s nárokem na odpočet. Kupující je povinný přiznat a odvést DPH v jeho státě, pokud je kupující plátcem DPH opět jde o systém RCH.

Při pořízení nového vozidla plátcem DPH z EU je kupující povinný přiznat daň ve svém daňovém přiznání k DPH a bude postupovat stejným způsobem jako při pořízení zboží z EU.

Nákup nového auta z EU neplátcem DPH ( zejména běžným občanem ) :
    Při pořízení nového vozidla neplátcem DPH od plátce DPH registrovaného v jiném členském státě EU je kupující také povinný podat daňové přiznání u příslušného finančního úřadu, ke kterému je potřeba přiložit kopii daňového dokladu o pořízení vozidla a Hlášení o pořízení nového dopravního prostředku. Přiznání k DPH a Hlášení o pořízení nového dopravního prostředku je povinný podat nejpozději do 10 dní ode dne pořízení nového vozidla. Na základě toho správce daně vyměří daň, která bude splatná do 25 dnů ode dne vyměření.

Pokud kupující potřebuje zaregistrovat vozidlo k silničnímu provozu před podáním daňového přiznání, může podat Hlášení o pořízení nového dopravního prostředku a zaplatit zálohu. V praxi se tento postup upřednostní z toho důvodu, že dle zákona o silničním provozu se k žádosti o registraci vozidla musí předložit potvrzení o zaplacení DPH.