Úroky z půjčky vs. cenný papír

Lukáš Herout, 20.4.2023

Dobrý den,
rád bych se zeptal na pár otázek souvisejících s poskytnutou půjčkou s.r.o., resp. s úroky z této půjčky. Poskytl jsem půjčku s.r.o., kde jsem jedním ze dvou společníků (50 % podíl). Na tuto půjčku jsem si vzal americkou hypotéku (1:1 co do výše hypo) a s mírným navýšením úroku jsem zapůjčil peníze firmě (stále znatelně pod tržními nabídkami).

1) Je možné proti přijatým úrokům postavit úroky z americké hypotéky (v rámci konkrétního roku) a vzájemně je započítat s tím, že do mého soukromého DP vstoupí jen jejich rozdíl?

2) Je tato půjčka, resp. zaplacené úroky z půjčky brány jako cenný papír z pohledu jejich zahrnování do DP? Konkrétně mám i nějaké prodeje CP, které ale nepřekročily 100.000 Kč. Tudíž mi jde o to, zda tyto úroky (či jejich rozdíl viz bod 1)) sečtu se ziskem z prodeje CP, nebo zda CP papíry mohu ignorovat (příjem byl menší než 100.000 Kč).

3) Je možné proti prodeji cenných papírů postavit nákupy jiných cenných papírů a vzájemně je započítat a tudíž snížit základ pro zdanění?

4) Pokud to jde, viz bod 3), jde to vždy jen v aktuálním roce a nebo tyto nákupy je možné "kumulovat" a uplatnit v případě potřeby? Tzn. Nakoupím 2020 za 100.000, prodám 2021 za 110.000. Zisk mám 10.000, ale v témže roce jsem jinde koupil jiné CP za 30.000, tudíž nedaním nic, do DP dávám 0 Kč a zbývajících 20.000 přenáším do dalších let.

Předem děkuji.

1 odpověd:

• Michal Mach, 20.4.2023

Dobrý den,

pokud jako FO půjčíte peníze do svého s.r.o., jde o zápůjčku, úroky sjednat můžete, v ceně obvyklé.

Nic nezapočítáváte, pokud vám firma vrátí půjčku a k tomu úrok, vratka jistiny není nic z pohledu ZDP, inkasovaný úrok byste měl zdanit v příjmovce, tuším jako ostatní příjem. Cenný papír je cenný papír a úrok ze zápůjčky je v podstatě jiný finanční příjem.

Úroky z úvěru na nic nikde nezapočítáváte, pokud máte vůbec nárok na daňovou slevu, z titulu úroku z úvěru na bydlení, ta úvěrová banka každoročně vystavuje potvrzení o uplatnitelném úroku z bytového úvěru a na na základě tohoto potvrzení a tam uvedené částky si přesně tuto částku opíšete do DP. Úroky jsou pouze z financování bytových potřeb, jakákoli jiný půjčka ať s ní nakládáte jakkoli, nezavdává žádné daňové slevy.

Pokud se ptáte na danění CP to je na celou knihu, mj. na internetu najdete minimálně základní a použitelné příklady přes vyhledávač asi tak za 10 vteřin, příkladem :