Mzdy na výzkum a vývoj

Markéta, 28.11.2007

Dobrý den,
dotaz se týká účtování mzdových nákladů na V+V( §34 zákona o DZP). Náš software neumí přímo z mezd oddělit náklady na jednotlivé zakázky V+V. Proto se odděleně mimo mzdovou účtárnu shromažďují výkazy odprac.hodin na jednotlivé zakázky a za pomoci excelových tabulek a hodinových tarifů je vypočtena mzda.Ta se pak přeúčtovává-opravuje se účet 521 a 524 násl.způsobem:
521 829,- Kč zak. 69-0089
521 -829,- Kč
524 290,- Kč zak. 69-0089
524 -290,- Kč

Výsledný doklad je vystaven s nulovou hodnotou.
Odpovídá tento postup požadavku samostatné účetní evidence? Mzdy na V+V nejsou přímo zaúčtovávány, ale přeúčtovávány. Přeúčtovávají se náklady celých středisek nikoliv jednotlivých pracovníků. Je tento postup v souladu se zákonem o účetnictví ( č.563/1991 Sb.) a vyhláškou č.500/2002 Sb? Lze takto zjištěné náklady uplatnit pro § 34 zákona o dani z příjmu?
Děkuji Jarka.

2 odpovědi:

• Debora, 4.12.2007

Jarko, snad jsem dobře pochopila situaci - celkové mzdy jsou zaúčtovány, poté se provádí v rámci analytických účtů podle podkladů (v excelovských tabulkách, což je zřejmě průkazné)přeúčtování na zakázku. Vnitropodnikové účetnictví může být vedeno různými způsoby, např. tvorbou analytických účtů k nákladovým a výnosovým účtům. Pokud takto postupujete, měl by být soulad s vyhláškou č. 500/2002 Sb., resp. navazujícími českými účetními standardy.
    Případně doplňte dotaz.
  • Markéta, 4.12.2007

Dobrý den,
    děkuji za odpověď. Pochopila jste správně. Nevadí tedy, že není zaúčtován každý pracovník jednotlivě? Nevadí ani, že popsaným způsobem se vystavuje doklad s nulovou hodnotou, což podle mne neodpovídá zákonu o účetnictví, kdy účetní doklad musí obsahovat peněžní částku nebo množství a cenu za jednotku? Nejsou zřízeny analytické účty na jednotlivé zakázky, používá se stejná analytika jak pro celkové mzdy, tak pro přeúčtované, rozlišení je jen tou zakázkou.
    Děkuji Jarka.