příjem z pronájmu

Eva Hüttlová, 25.9.2007

Bytový dům má 6 spoluvlastníků, z toho dva v domě bydlí. Nebydlící spoluvlastníci účtují svůj podíl na celkových výdajích domu a zahrnují do příjmů i svůj podíl náhrady bydlících za užívání bytu. Bydlící spoluvlastníci odečítají od výdajů podíl odpovídající ploše jejich bytu a od příjmů odečítají náhradu, kterou platí za užívání bytu. Nyní jsem získala, domnívám se problematickou informaci, že podíl výdajů odpovídající ploše bytu dvou spoluvlastníků musí být odečten pro všechny spoluvlastníky a do příjmů domu se nezahrnují jejich úhrady za užívání bytu.Co je správně? Moc děkuji za názor.Eva.

1 odpověd:

• RR, 2.10.2007

Výpočet příjmu spoluvlastníka řeší § 11 zákona o daních z příjmů ve vazbě na občanský zákoník. Příjmy dosažené spoluvlastníky a společné výdaje se rozdělují podle spoluvlastnických podílů nebo dle písemné smlouvy uzavřené spoluvlastníky. Výdaje se rozdělují ve stejném poměru jako příjmy.

Danou situaci je vhodné řešit písemnou smlouvou mezi spoluvlastníky, kde by na nebydlící členy připadl přiměřeně vyšší podíl na příjmech než na bydlící členy.

Konkrétní postup na příkladu bude publikován v Metodických aktualitách č. 9/2007. RR