Práce na Slovensku pro CZ firmu plátce DPH

Daniela Cruz Mendes, 27.12.2022

Dobrý den,
prosím Fyzická osoba neplátce fakturuje CZ firmě plátci DPH za revize na objektech a nářadí na Slovensku.
Obrat fyzické osoby , počítají se tyhle fa do obratu nebo ne? Je povinná se přihlásit jako ident. osoba ?Děkuji

1 odpověd:

• Michal Mach, 27.12.2022

Dobrý den,

IO se stanete pokud jako podnikající FO aktuální neplátce DPH poskytnete službu ( na odběratele ) osobě povinné k dani ( podnikateli nebo firmě ) která má sídlo v jiném čl. státě EU, pokud jde o službu jejíž místo plnění ( tedy místo = země EU ) je určeno podle základního pravidla § 9 ZDPH ( základní pravidlo o přeshraniční služby do EU = dle §9 ZDPH je místo kde má zahraniční podnikatel či firma svoje sídlo a u které dojde k přenosu povinnosti vypořádat DPH na odběratele ( k reverse charge )

Základní službou však nejsou specifické služby, například na nemovitostech, dopravy, veletrhů, atd.

Pokud ty revize na objektech na Slovensku, jsou službou která se vztahuje pod definici poskytnutí služby na nemovitostech ( to neumím určit ale zdá se že je je to možné nebo pravděpodobné ) pak by místo plnění u služeb na nemovitostech bylo na Slovensku ( tedy místo plnění je tam = kde se ona nemovitost nachází ) , tedy zde by se případně vypořádávalo DPH a to podle pravidel na Slovensku a v sazbě Slovenské DPH.

Tedy jako FO OSVČ se v ČR nestanete IO, pokud ty revize na objektech splňují definici služeb na nemovitosti. Pokud jde o sl. na nemovitostech, pak je místem plnění Slovensko, a samozřejmě záleží zda vám ( nebo odběratelské firmě ) nevznikne povinnost registrovat se k DPH na Slovensku a tam odvést DPH .

Pokud jde o obrat pro plátcovství DPH v ČR jednak je od roku 2023 zvýšen limit na 2 miliony a tuším, že se do obratu nezapočítávají poskytnuté služby do EU a 3. zemí ( tedy služby s místem plnění mimo tuzemsko ).