Jak fakturovat prodej domény "nazev.com" ruské firmě?

Josef Dušák, 24.8.2021

Jak bych měl fakturovat převod domény (převod vlastnictví) s koncovkou ".com" ruské firmě, tedy do země mimo EU? Vystavím ruské firmě fakturu s 21% DPH nebo bez DPH. Já jsem firma, registrovaná jako plátce DPH v ČR. Mohu jí to vyfakturovat v měně EUR nebo v USD? Děkuji. JD

1 odpověd:

• Michal Mach, 25.8.2021

Dobrý den,
    no to je docela složité, myslím si, že internetová doména, není zboží ( tedy nejednalo by se o vývoz zboží ) ale jde o něco jako SW, což se účtuje ( při pořízení ) buď jako služba nebo jako nehmotný majetek.

Tedy opačně, při jejím prodeji byste prodával službu.

Pokud by to byla skutečně služba, poskytnutá osobě povinné k dani ( podnikatelskému subjektu, která není současně registrován jako plátce v ČR ) určovalo by se místo plnění podle základního pravidla tj. dle §9( 1 ) ZDPH, tedy místo plnění bude v sídle odběratele, tz. zde ve 3. zemi mimo EU. Pak by to v tuzemsku nebylo předmětem české DPH ( tedy vaše FV bez DPH ) a vykazovalo by se to na ř. 26 daňového přiznání k DPH v ČR.

Ale já si nejsem jistý jak se posuzuje internetová doména, to by bylo lepší nechat si to posoudit daňovým poradcem.

Fakturovat v EUR či USD můžete, ale účtujete v české měně - tedy mělo by to být primárně vystaveno v české měně, zda tam potom někam do textu na faktuře uvedete směnný kurz CZK / EUT či USD a částku k úhradě že chcete plnit u EUR či USD , už není problém.