paušální výdaje na auta

Zdeňka Poštulková, 2.4.2020

Dobrý den. V roce 2019 jsme měli auta v podnikání, jedno mělo výdaje na toto auto do konce června a jedno do konce srpna - auta jsme chtěli prodat. Jedno jsme prodali v listopadu, druhé v polovině prosince. Silniční daň byla zaplacená na jedno do konce listopadu, na druhé do konce prosince. Je možné si uplatnit paušální výdaje na auta 5000 měsíčně na jedno 11x- .prodáno bylo 29.11. a na druhé také 11 x - toto bylo prodáno 13.prosince 2019. Nebo jen na ty měsíce, kde jsou uplatněné náklady na auta. Děkuji Zdeňka

1 odpověd:

• Michal Mach, 2.4.2020

Dobrý den,
    Paušál na auto můžeme uplatnit pro příjmy ze samostatné činnosti nebo příjmy z pronájmu. Ale jen tehdy, pokud vedeme daňovou evidenci a uplatňujeme skutečné výdaje podle dokladů. Pokud však uplatňujeme výdaje procentem z příjmů ("paušálem"), paušál na dopravu již použít nemůžeme.

Jako výdaj uplatníme 5000 Kč měsíčně na auto, které jsme používali plně a zcela jen pro samostatnou činnost nebo pronájem. Pokud jsme používali auto částečně i pro osobní spotřebu, uplatníme jen 4000 Kč měsíčně.

Pokud uplatňujeme paušál na auto, nesmíme již uplatňovat výdaje za pohonné hmoty a parkovné. U vozu vlastního, který jsme zařadili do obchodního majetku (většinou proto, abychom jej mohli odpisovat), můžeme navíc uplatnit v prokázané výši výdaje na opravy a údržbu, pojistné, odpisy apod. V jednom zdaňovacím období můžeme použít paušál na auto maximálně na 3 vozidla. Krácený paušál při užívání vozidla i pro soukromé účely použijeme jen u jednoho vozu, u zbylých dvou (nebo jednoho) vozů se má za to, že jsou používána výhradně k podnikání.

V měsíci, kdy jsme vozidlo pořídili nebo prodali, uplatníme jen poměrnou část paušálu.

Tedy, paušál si uplatníte pod dobu, co ta AO byla v podnikání ( náklady na auta u paušálu jsou nepodstatné ), a to tak, že si za celé měsíce uplatníte celou částku a v měsíci kdy došlo k prodeji AO si to ( poctivě ) rozpočítáte na dny poměrem.