Zprostředkování prodeje obchodního podílu ( ve formě akcií ) a DPH

Michal Mach, 18.6.2018

Dobrý den,

stavební společnost, plátce DPH jednorázově zprostředkovala prodej obchodního podílu ( ve formě prodeje akcií) třetích stran a za nalezení kupce si nárokuje smluvní odměnu. Jedná se o ojedinělou činnost zprostředkování, jednorázového charakteru ( jinak dělá stavební a montážní práce a služby ve stavebnictví ).

Domnívám se že vystavená FA za odměnu zprostředkování, bude plněním osvobozeným bez nároku na odpočet, neboť jde o finanční činnosti (§54 ZDPH ) a současně protože má tato fakturace charakter jednorázovosti, tak nebude vstupovat do ř. 50 DP k DPH, ale bude v ř. 51 DP k DPH a tedy nebude ovlivňovat ( vstupovat ) do koeficientu ( i když jde o částku cca. 1,3 mil. )

Potřeboval bych potvrdit, zda jde skutečně o finanční činnosti, tedy osvobozená plnění a nebo, zda není činnost zprostředkování prodeje ( podotýkám že zprostředkovatel - tato stav. firma není podle výpisu z OR žádným finančním zprostředkovatelem, burzovním poradcem, makléřem, atd.. ) tedy zda nejde o klasickou službu, kde má být odvedena DPH na výstupu ?

Může někdo poradit a případně napsat komentář k výkladu ? Děkuji.