drobný majetek

Helena, 29.3.2017

Dobrý den,
ráda bych poprosila znalejší o radu ohledně účtování.
Jde o nákup drobného majetku do 3000 Kč - dle směrnice je veden v podrozvaze. Ale jak zaúčtuji majetek, který ještě není dán do užívání?
Může být zaúčtován na účet 112 a pak po zařazení do užívání dán teprve na 501 a do podrozvahy?
Jde zde sice o příspěvkovou organizace, ale podobný princip bude i u podnikatelů
Moc děkuji za rady a přeji krásný den

1 odpověd:

• Ing. Miloslava Závorková, 10.4.2017

Dobrý den,
    nutno sdělit, že směrnice je pro účetní jednotku závazná. Bylo by vhodné znát přesně znění. Pravděpodobně je uvedeno, že drobný hmotný majetek do hodnoty 3 000,- Kč je účtován při pořízení na vrub účtu 501 a dále veden v podrozvahové evidenci. Tato informace by měla být uvedena též v příloze k účetní závěrce. Zařazení do používání se pak pouze zapíše v této podrozvahové evidenci.
    Jiná situace by nastala v případě, že by se směrnice dostala do rozporu s věrným s poctivým obrazem předmětu účetnictví. Například kdyby najednou bylo pořízeno větší množství majetku. V takovém případě se doporučuje použít nástroje časového rozlišení. Bylo by také možné, pokud větší množství tohoto majetku je ve skutečnosti nečinně uskladněno, přijmout tuto zásobu dočasně na sklad. Tato mimořádná situace ovšem musí být popsána v příloze účetní závěrky s vysvětlením.