Ordinace- přijaté zálohy od VZP a vyúčtování

Veronika, 10.3.2015

Dobrý den,

potřebuji poradit s následujícím. Ordinace posílá pojišťovně VZP měsíčně faktury. Pojišťovna zasílá ordinaci měsíčně předběžnou úhradu (PÚ) ve výši jedné dvanáctiny 98% objemu úhrady za referenční období. (PÚ) za hodnocené období se dle smlouvy považují za zálohy - účtuji 221/324. Zálohy se vypořádají v rámci celkového finančního vypořádání, které poj. posílá následující rok. Za rok 2013 bylo finální vyúčtování zasláno až v prosinci 2014... Posílali ho na třikrát a to tak že 6/2014 ve vyúčtování uznali jen 1/3 z fakturované částky, ve vyúčtování zaslané 9/2014 přiznali ještě další 1/3 a nakonec znovu přepočítali celkové vypořádání a přiznali ordinaci další 2/3, čímž částka převýšila o jednu třetinu fakturovanou částku.
Jde mi o to zda mohu účtovat vystavené faktury takto na dohadnou položku 388. Viz následující: 2014 FaV pro VZP 388/602, přijatá záloha 2014 od VZP 221/324, přijaté roční vyúčtování v roce 2015 311/388 a úhradu 324/311. Není to úplná pitomost? Když vystavené faktury zaúčtuji na 311 a spáruji je s přijatými zálohami a v ročním vyúčtování se bude finální částka diametrálně lišit bude v tom hrozný nepořádek. Když je nespáruji, budou se tvářit jako neuhrazené pohledávky, což také není pravda. Takže nevím nevím jak to udělat správně. Moc moc děkuji za jakoukoli radu. Veronika

1 odpověd:

• Iva, 17.3.2015

Léty praxe účtuji měsíční platby od VZP 311/602. Neberu to jako zálohu, ale beru to za maximální fakturační limit. Pokud jsou při konečném vyúčtování doplatky x přeplatky, účtuji až do období, kdy je VZP uhrazeno x sraženo. Víc tento problém nekomplikuji. Každým rokem kontroluje daňová poradkyně a nemá proti tomuto námitek. Dobrat se rozumných dohadných položek je z hlediska náročnosti výpočtu nemožné.