Auto v podnikání

Lída, 11.12.2013

Dobrý den, OSVČ, neplátce DPH, používá auto, které vlastní manžel. Pokud bude v technickém průkazu vozidla uveden jako vlastník manžel a provozovatel OSVČ, může si OSVČ dávat do nákladů paušální částku na auto? Děkuji za odpověď.

1 odpověd:

• Redakční rada Metodických aktualit, 20.12.2013

Paušální výdaj na dopravu je výdaj (náklad) ve smyslu § 24 odst. 2 písm. zt) zákona o daních z příjmů, který je možné uplatnit, pokud nebyl uplatněn výdaj na dopravu silničním motorovým vozidlem podle § 24 odst. 2 písm. k) a pokud byly splněny podmínky stanovené v citovaném ustanovení.

V průběhu zdaňovacího období nelze měnit způsob uplatnění paušálního výdaje na dopravu na způsob uplatnění výdajů podle § 24 odst. 2 písm. k) a naopak.

Výše paušálního výdaje na dopravu je dána pevnou částkou 5 000 Kč na jedno silniční motorové vozidlo za každý celý kalendářní měsíc zdaňovacího období, ve kterém poplatník využíval příslušné silniční motorové vozidlo k dosažení, zajištění nebo udržení zdanitelných příjmů, a současně toto silniční motorové vozidlo nepřenechal ani po část příslušného kalendářního měsíce k užívání jiné osobě. Za přenechání silničního motorového vozidla k užívání jiné osobě se nepovažuje uskutečnění pracovní cesty silničním motorovým vozidlem spolupracující osobou nebo zaměstnancem, který silniční motorové vozidlo nevyužívá i pro soukromé účely.
    Pokud silniční motorové vozidlo poplatník v příslušném kalendářním měsíci využívá pouze zčásti k dosažení, zajištění nebo udržení zdanitelných příjmů, může uplatnit paušální výdaj ve výši 4 000 Kč.

Při uplatnění paušálního výdaje na dopravu nelze daňově uplatnit výdaje (náklady) na spotřebované pohonné hmoty a parkovné při pracovní cestě vynaložené v souvislosti s užíváním předmětného silničního motorového vozidla, ani náhradu výdajů za spotřebované pohonné hmoty u tohoto vozidla. Ostatní výdaje (náklady) související s příslušným vozidlem (např. pojištění, opravy, odpisy aj.) jsou daňově uznatelné, v případě uplatnění kráceného paušálního výdaje na dopravu jen 80 % jejich výše [§ 25 odst. 1 písm. x) a § 28 odst. 6 zákona o daních z příjmů].

Paušální výdaj může použít poplatník, který k dosažení, zajištění nebo udržení zdanitelných příjmů využívá silniční motorové vozidlo:

- vlastní zahrnuté do obchodního majetku nebo
    - vlastní nezahrnuté do obchodního majetku (včetně vozidla ve společném jmění manželů) nebo
    - v nájmu formou operativního nebo finančního leasingu.

Při zúžení společného jmění manželů, kdy vozidlo je ve vlastnictví druhého manžela, nelze paušální výdaj na dopravu uplatnit.

Zákon o daních z příjmů dále stanoví, že pokud silniční motorové vozidlo, které je ve společném jmění manželů nebo ve spoluvlastnictví, využívá k dosažení, zajištění a udržení příjmů více poplatníků, mohou si v úhrnu uplatnit paušální výdaj na dopravu nejvýše 5 000 Kč. Uživatelé vozidla si rozdělí paušální výdaj na dopravu podle vhodně zvoleného kritéria (např. podle poměru počtu ujetých kilometrů, pokud jsou evidovány, nebo podle výše spoluvlastnického podílu apod.).