Vklady, které se nezapisují do OR

Jana, 26.6.2008

Dobrý den, můžete mi poradit,
>jak se budou účtovat vklady (peněžní i nepeněžní) do
>obchodní společnosti, které se nebudou zapisovat do
>obch. rejstříku, a zda je možné u některého typu
>obchodní společnosti tyto vklady vrátit zpět vkladatelům?
>V případě že ano, zda tyto vrácené vklady podléhají u
>vkladatelů zdanění daní z příjmů.
Řekla bych, že se bude účtovat na účet 413. A v případě s. r. o.
>jde o příplatek mimo ZK a tyto vklady se mohou
>společníkům vrátit jen v rozsahu, v jakém převyšují ztráty
>společnosti. Chápu to dobře? S tím zdaněním už si ale
>nevím rady. Našla jsem jen zdanění těch původních vkladů, které zvýšily ZK v par. 36 odst. 2i ZDP. Jak je to s těmi, co nebyly do ZK, se mi nedaří najít.
Moc děkuji předem za odpověď.

1 odpověd:

• Debora, 7.7.2008

:) Váš názor je naprosto správný. Příplatky do vlastního kapitálu se účtují ve prospěch účtu 413 - Ostatní kapitálové fondy. Vrátit je lze dle § 121 obchodního zákoníku v rozsahu, v němž převýší ztráty. Protože příplatky do VK by měly být většinou ze zdaněných prostředků, žádné zdanění se neprovádí. Ještě doporučuji, abyste se podívala na výstupy z koordinačních výborů (viz levý sloupeček www.ucetni.cz, "Úžiteční informace" - najdete tam prolink na Koordinační výbor (závěry z jednání daňových poradců s ministerstvem financí). Na toto téma probíhaly diskuse, ale podle mého názoru se zdanění neuplatňuje.
    Upozorňuji Vás na problém, pokud by vklad byl nepeněžitý (dle § 121 odst. 2 obchodního zákoníku to lze) a byla to nemovitost - je to vklad do vklastního kapitálu, nikoliv základního, takže tam není osvobození od daně z převodu nemovitostí).
    Debora 0:-)