Tisková zpráva Svazu účetních ČR: Vypořádání připomínek Svazu účetních ČR k novému zákonu o účetnictví

11. 12. 2023

Ministerstvo financí ČR uzavírá veřejné připomínkové řízení. Vypořádání svých připomínek tak v minulých dnech obdržel i Svaz účetních České republiky. Téměř všechny odborné připomínky k nově navrženému zákonu o účetnictví byly regulátorem přijaty. Díky odborníkům ze Svazu účetních ČR tak byly vyjasněny odborné pojmy jako třeba „peněžní ekvivalent“ nebo kdy a z jaké činnosti je účetní jednotkou fyzická osoba, legislativně zpřesněn byl také pojem funkční měny a její souvislosti. Naopak byl v návaznosti na připomínky vypuštěn neurčitý pojem účetní „dokument“ i koncept „opravné účetní závěrky“. Dlouho jsme čekali i na legislativní oporu moderních forem vedení účetní agendy. Nyní se nám podařilo docílit upřesnění problematiky konverze do elektronické podoby a podpořit maximálně „bezpapírové účetnictví“. V neposlední řadě jsme ulevili povinnostem archivace pro menší účetní jednotky a v několika případech přispěli k lepší regulaci hotovostního účetnictví. Neuspěli jsme v této v otázkách legislativního prostředí účetní profese a zveřejňování účetních závěrek. Nicméně vnímáme, že jsme i v tomto bodě díky nové účetní legislativě otevřeli zajímavou diskusi, v níž jsme připraveni pokračovat. Velké poděkování patří všem kolegům, kteří svými podněty přispěli k posunu nového zákona o účetnictví k lepšímu i Ministerstvu financí ČR, zejména sekci Daně a cla a jejímu odboru Účetnictví, za korektní a přínosnou diskusi s profesemi v průběhu legislativního procesu.

Mgr. Ing. Magdalena Králová - prezidentka Svazu účetních ČR

Vypořádání připomínek naleznete ZDE