Kategorie: E-knihovna / E-časopisy

Účetnictví č. 10/2022

Vykazování nefinančních informací v ČR v kontextu aktuálního vývoje evropského práva

160 Kč 105 Kč 93,75 Kč bez DPH

České subjekty zatím nepřikládají vykazování nefinančních informací příliš velkou váhu. Podle české zákona o účetnictví mají povinnost vykazovat nefinanční informace v definované podobě jen velké účetní jednotky, které jsou obchodními společnostmi a zároveň subjekty veřejného zájmu, pokud průměrný počet zaměstnanců k rozvahovému dni je vyšší než 500. Ani na úrovni právních předpisů EU není blíže specifikována míra podrobnosti a rozsah jejich vykazování. Do budoucna však lze očekávat změnu, neboť evropskou komisí byl přijat návrh nové evropské směrnice. Více se o této problematice dočtete v říjnovém čísle Účetnictví. V oblasti DPH navazujeme na předchozí číslo a nabízíme pokračování dvou seriálů: uzavřeme výklad ke správnému zdanění služeb, pro jejichž místo plnění je rozhodující jejich povaha, a v dalším díle k digitálním platformám si podrobněji probereme prodeje s počátkem přepravy v tuzemsku. Snad každému daňovému subjektu se někdy stane, že nesplní některou ze svých daňových povinností. Za to mu hrozí sankce. Vysvětlíme si, jaká pravidla pro jejich prominutí platí podle daňového řádu.