Metodické aktuality č. 10/2012

Desáté číslo Metodických aktualit je věnováno tématu účetní závěrky podnikatelů. Na jeho tvorbě se podílel autorský kolektiv ve složení Ing. Jana Pilátová, Ing. Jana Dlabačová, Ing. Jaroslav Jiřík a Ing. Monika Velková. Publikace přináší stručné vymezení právního rámce účetní závěrky za rok 2012, detailněji se věnuje oblasti inventarizace (právní úprava, etapy a jednotlivé činnosti) a v jejím rámci jednotlivě dlouhodobému majetku, zásobám, pohledávkám, závazkům a vlastnímu kapitálu. Další samostatná kapitola se zaměřuje na uzávěrkové operace a v souvislosti s nimi i na nejdůležitější rozsudky Nejvyššího správního soudu. Poslední textová část je věnována řádné účetní závěrce (jejím povinným i nepovinným součástem), velmi podrobně je rozebrána zejména obsahová náplň přílohy k účetní závěrce. MA č. 10/2012 obsahuje také rozvahu a výkaz zisku a ztráty v plném rozsahu s vazbami na použitý účtový rozvrh.

Vyšlo: 21. 11. 2012

Máte pochybnosti? Potřebujete si ověřit svůj názor? Kontaktujte nás prostřednictvím našich internetových stránek - sekce Dotazy.

Chybí Vám v našem časopise nějaké téma? Rádi uvítáme Vaše náměty, napište nám na metodika@ucetni.cz .

Chcete, aby se o Vašich produktech nebo službách cíleně dozvěděli účetní, auditoři, daňoví poradci a podnikatelé po celé ČR? Inzerujte v našem odborném časopise Metodické aktuality Svazu účetních. Bližší informace sdělíme na metodika@ucetni.cz nebo na tel.: 221 505 406

Vydal Svaz účetních České republiky dne 15. 11. 2012

Máte pochybnosti? Potřebujete si ověřit svůj názor? Kontaktujte nás prostřednictvím našich internetových stránek – sekce Dotazy.

Chybí Vám v našem časopise nějaké téma? Rádi uvítáme Vaše náměty, napište nám na metodika@ucetni.cz nebo volejte na tel. +420 603 225 418.

OBSAH  PUBLIKACE METODICKÉ  AKTUALITY č. 10_2012:

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA PODNIKATELŮ 2012

3.2.1. Časové rozlišení
3.2.2. Dohadné položky
3.2.3. Rezervy
3.3. Účtování nároku na odpočet daně z přidané hodnoty na přelomu účetního období
3.4. Kurzové rozdíly
3.5. Odložená daň z příjmů
3.6. Daň z příjmů splatná
4. Účetní závěrka
4.1. Rozvaha
4.2. Výkaz zisku a ztráty