Kategorie: E-shop / Odborné časopisy

Metodické aktuality č. 1/2020

Sociální a zdravotní pojištění od 1. 1. 2020 * Dotazy z praxe

129 Kč 117,27 Kč bez DPH

V prvním čísle letošního ročníku Metodických aktualit vám přinášíme přehledný komentář ke změnám v oblasti sociálního a zdravotního pojištění. Od 1. ledna tohoto roku se opět zvýšila minimální mzda, vzrostla i průměrná mzda. Na ně navazuje zvýšení povinných minimálních záloh na zdravotní a sociální pojištění a valorizace redukčních hranic pro nemocenské a náhradu mzdy. S nástupem nového roku začaly platit také změny v nemocenském pojištění, které souvisejí s povinnou elektronizací hlášení o dočasných pracovních neschopnostech. Nový systém eNeschopenek se dotýká nejen ošetřujících lékařů, ale i zaměstnavatelů a OSVČ. Jak bude fungovat? Klasický pětidílný papírový formulář je nahrazen novou třídílnou neschopenkou. Nemocný obdrží od lékaře pouze vytištěný druhý díl, průkaz dočasně práce neschopného. Zaměstnanec již nebude odevzdávat žádný papír do zaměstnání, je ale povinen neprodleně dohodnutým způsobem informovat zaměstnavatele o své pracovní neschopnosti. Veškerá komunikace mezi lékařem, zaměstnavatelem či OSVČ a ČSSZ bude probíhat elektronicky. Podrobnější informace k této a dalším novinkám naleznete v příspěvku Ing. Marty Ženíškové z MPSV ČR.
Jsme rádi, že se na nás obracíte se svými odbornými problémy. Redakce časopisu obdržela řadu dotazů, první část zpracovaných odpovědí vám přinášíme v tomto čísle MA. Věříme, že publikovaná stanoviska vám pomohou lépe se zorientovat v dané problematice a stanou se vodítkem při hledání řešení obdobných účetních či daňových případů.

Kompletní obsah Metodických aktualit č. 1/2020