Otázka v diskusi:
Vypořádání DPH
Jana Vanišová,
18.9.2025
Dobrý den,
mám velkou prosbu. V lednu jsem přebrala účetnictví, vše jsem si zavedla a sedí mi to.
Teď nastala situace:
V roce 2024 ... zaplacená záloha např. 100.000,- (314). K tomu dorazil daňový doklad k přijaté platbě a odpočet DPH 17.355,- už v roce 2024. (na 314 zůstává tedy 82.645,-)
Nastaly spory, něco nedodali, odběratel chtěl ponížit fakturu, nestalo se a vyúčtovací faktura v roce 2024 nebyla do účetnictví vůbec zaúčtována. Takže zůstatek a převod do 2025 pouze na 314 ... 82.645,-)
Teď v roce 2025 ... se spory vyřešily a mám doklady:
FP z 2024 ... tu vyúčtovací ... zavedla jsem ji tedy letos
ZD ... 200.000,- ... 504
21% ... 42.000,- ... 343
odpočet zálohy ... ZD ... - 82.645,- ... 314
21% - 17.355,- ... 343
Dobropis za nedodané zboží:
ZD ... - 20.000,- ... 504
21% ... - 4.200,- ... 343
A bankou doplacený zbytek 117.800,-.
Takže fakturu mám plně uhrazenou,
ale "visí" mi na 343 ... 17.355,- a v saldu jako neuhrazeno 17.355,-.
Nevím, co s tím. Prosím pomůžete?
Velice děkuji
Jana Vanišová
PS: snad napsáno srozumitelně :o)
8 odpovědí:
-
Já v takových situacích dělám totéž – nejdřív porovnám účet 343 s podanými přiznáními a tím, co eviduje FÚ. Často jde jen o převod přeplatku nebo opožděnou platbu. V Money S3 to obvykle rychle dohledám, i když pro někoho, kdo v něm začíná, nemusí být orientace úplně jednoduchá. Když si ani tak nejsem jistá, raději si stav ověřím přímo na FÚ a podle toho účet srovnám.
-
Dobrý den,
přiznám se, že jsem ztratil orientaci :-)
No ale už jsem se zase zkonsolidoval. Podívejte účet 343 DPH ( nárok či povinnost ) by vám měl sedět na zaprvé podaná DP k DPH a pak platby FÚ nebo opačně nároky placené FÚ ve prospěch poplatníka
Pokud to salduje, pak jsou 3 možnosti :
1. nemáte zaplaceno na FÚ, nebo vám FÚ dosud nezaplatil
2. nemáte od FÚ doklad o převedení přeplatku jedné daně na druhou, tedy třeba pošlou méně na DPH ( tedy účet 343 salduje v účtu ) a pak pošlou rozhodnutí o převodu, například převedou část nároku vratky DPH na nevím třeba zálohu DPPO - o tom rozhodnutí z FÚ se účtuje skrze ID
3. je v tom historicky trochu neinventarizovaný rozdíl, v podstatě jak to vzniklo se moc už nedá zjistit. není ani neúhradou ani absencí převodů daní. V tomto případě je ideální si prostým info mailem s FÚ nebo telefonicky odsouhlasit v jejich databázi brilantního SW ADIS :-) prostě kolik evidují u poplatníka na daňovém účtu DPH. Pokud pak zjistíte že jejich brilantní evidence nekoresponduje s vaším účtem 343 , tak to srovnáte výsledkově, asi takto :
548 XXX / 343 ( ovšem jako nedaňový vylučovaný náklad )
nebo
343/648 do výnosů ( a tam necháte )
podle toho, kde vám ten rozdíl účtu 343 jaksi salduje
No a je to :-)
-
Jinak napsáno účet DPH 343 se neváže ani nikterak nepáruje na úhrady FA odběratelem nebo dodavatelem.
Účet 343 DPH je oddělen a k jeho narovnání v účetnictví dochází pouze na základě úhrad FÚ nebo opačně v případě nároku kdy FÚ posílá peníze ve prospěch poplatníka. Případně s výjimkou kdy dochází k převodu z jednoho typu daně na jinou daň - ovšem toto je zcela v režii vašeho FÚ.
účet DPH nemá s úhradou FA vůbec nic společného :-)
-
Dobrý den,
velmi děkuji za rychlou odpověď, jste zlatý :o)
Po přečtení odpovědi jsem si celý případ dala na "téčka" a ... našla jsem chybu. Opravou se vše urovnalo :o))
Ještě jednou děkuji za "navedení".
Jana Vanišová
-
Dobrý den,
Taky mne něco napadá, už jenom proto že účet DPH není saldokontni. Účet 343 vám může nesedet na částku vykazující se v rozvaze oproti faktickým DP k DPH a úhradam, kdy to celé točité 221/ 343 nebo opačně.
Co saldovat můžete a také může vykazovat rozdíl oproti knihám je samotný závazek či pohledávka, tedy účty 321 a 311
Pokud nesedí knihy na saldo, například tím že v knize je fa uhrazena ale v saldokontnu vykazuje zůstatek , jde vždy o účetní chybu, a i kdyby ta částka numericky odpovídala hodnotě DPH, není to ve skutečnosti chyba na účtu 343. Toto se stává ojediněle, většinou pokud učení sw nemá některý účet nadafinovany v účetním rozvrhu a nebo nemá nadefinovanou anal.uctu, a přesto ji použije pak účetní program nezauctuje podvojně a nebo zaúčtuje podivně například 343/343 tak aby tam prostě něco podvojně bylo, byť onen účet nezná ve své nadefinované účtové osnově.
Nevím zda je to u vás, toto jsou už hodně specifické věci.
-
Zaměřte se v účetním SW na to jak program zaúčtoval ten daňový doklad k př. záloze.
Protože co je DDPZ ? No zdaněná záloha, ale jak je to účetně ?
1. zaplatíte klasickou zálohu na částku třeba nevím ... 121,-
účetně 314/221 = zaplatíte zálohu z BÚ
žádné DPH tam není
na účtu záloh 314 vám vznikne pohledávka na MD z titulu vámi zaplacené zálohy na odběratele
.............................
2. dojde DDPZ účtujete ( to je pořád záloha ale rozpadne se DPH )
účetně :
314 100 ( třeba ) to je DDPZ / 314 ( to je původní záloha ) byla na na MD teď jde na D
současně se rozpadne na zálohu DDPZ účet DPH
314 100
343 / 314
původní záloha byla na 121,- ( žádné DPH )
nově je na DDPZ na MD :
314 100 ( částka 100,- )
343 ( částka 21,- DPH )
nejčastější problém pak vzniká pokud není buď dodržený postup účetního SW jak " pořizovat DDPZ" často se zapomene přiřadit k DDPZ původní zálohu
a nebo používáte účet 314 pro DDPZ ale bez rozlišení na jinou analytiku třeba 314 100, to ten SW pak nedokáže rozlišit a účtuje chybně, případně si třeba i rozlišíte analytikou účet 314 na 314 100 což je OK, jenomže si nenadefinujete účet 314 100 do rozvrhu = opět účetní SW nedokáže proúčtovat buď vůbec a nebo analytiku doslova ignoruje a všechno to nacpe pod účet 314 jenomže pak to motá takto 314 /314 a vznikají tam hovadinky :-)
Pokud vám vznikne už chybně rozúčtovaný DDPZ a ten pak natáhnete na konečnou ( zúčtovací FA ) tak se to účetně hroutí a vypadávají nesmysly v saldokontech.
Podívejte se na to :-)
-
Dobrý den,
teda Vy jste se do toho pustil :o), moc děkuji :o)
Nakonec jsem opravila datumy :o) ... zálohu a DDPZ účtovala minulá účetní v roce 2024, takže jsem měla jen konečné stavy účtů 314. 343 bylo s FÚ vyrovnáno. Vyúčtovací faktura je vystavena také v roce 2024, ale zaúčtována nebyla :o(, kvůli těm sporům, prý.
Teď v srpnu jsem dostala tuto vyúčtovací fakturu (nepřepsepsanou, původní, DUZP 2024) a k ní dobropis.
Tak jsem jí zaúčtovala letos s DUZP 2024 a bylo to rozhozené, tak jak jsem psala výše.
Když jsem je přepsala na 2025, vše se urovnalo. Nevím, jak pracuje SW.
Čekám tedy telefon z FÚ kvůli KH ... nesedí tam DUZP.
Moc děkuji za obsáhlou odpověď, vždy se něco přiučím :o)
Mějte se moc krásně :o)
-
díky, hezký den