Pozdě dodaná faktura za dlouhodobý majetek

Zdeňka Hrabalová, 6.10.2020

Dobrý den,
bohužel nám byla do účtárny pozdě předaná faktura za nákup dlouhodobého hmotného majetku. Podle předávacího protokolu byl majetek naší organizaci předán již 16.8., ale fakturu na účtárně jsme obdrželi až 30.9., kdy jsme měli účetnictví za období 08/2020 uzavřené. Jak teď správně zařadit majetek (k jakému datu) a od kterého data nastavit účtování odpisů?
Děkuji za odpověď.

1 odpověd:

• Michal Mach, 6.10.2020

Dobry den,

To záleží, pokud jde o účetní odpisy DHM tam je zahájení odepisování na UJ (podle vnitropodnikové směrnice nejlépe TP dělat ) tak aby to odráželo realne snižování hodnoty majetku ať již opotřebením nebo morálním zastarání. Takže u ucetnich je to na vás, samozřejmě předpokládám že vedete účto ne daňovou evidenci protože tam účetní odpisy neexistuji.

Pokud jde o daňové odpisy pro účely daně z příjmu, pak zahajujeme odepisování od měsíce následujícího po uvedení DHM do užívání. Pokud tedy byl DHM uveden v užívání tedy dnem převzetí, což já nevím ale dejme tomu, tak si v účetním SW nastavite na kartě majetku toto datum jako datum zařazení, date tam PC majetku a juknete se do jaké odpisové skupiny to patří, a vas SW si daňové odpisy na 100% spočítá, od měsíce následujícího po zařazení atd.

No , a protože si nebudeme dělat násilí, rovnou si na té kartě majetku, zaskrtnete někde, že daňové odpisy jsou rovny účetním, a bude to OK.
    Auditoři to sice přechází s jistou drobnou nelibostí, ale jednak malé firmy audit v životě neuvidí, jednak se vyhnete chybám v daních při rozchazejicich se účet. A daň. Odpisů, a odpadne vám odložená daň ( tedy odložený daňový závazek či pohledávka )