Vedeni ucetnictvi externi ucetni

Martina Jonášová, 14.2.2019

Dobry den,
Zpracovavala nam pro 2 firmy s.r.o.ucetnictvi externi ucetni. Od roku 2019 jsme se rozhodli ucetni zmenit. Ucetni nam predala vsechny doklady v sanonech, ale nechce nam vydat zalohy ucetniho programu. Svoji praci za rok 2018 jiz nedokonci, nedodelala personalistiku, nevydala zamestnancum potvrzeni o prijmech, neprovedla rocni vyuctovani, nepodala ELDP,neudela ucetni zaverku ani danove priznani PO. Ma na toto pravo a muze nam takto drzet data i za dalsi roky,abysme do ucetnictvi nemeli pristup? Nyni bychom potrebovali dostat zalohu,aby se mohl rok 2018 ukoncit.
Dekuji za odpoved, s pozdravem Jonasova

1 odpověd:

• Michal Mach, 14.2.2019

Dobrý den,
    to se ptáte na právní otázku, v podstatě nelze odpovědět, bez znalosti problému. Jde o to, že podmínky spolupráce ve vztahu externí poskytovatel účetních služeb a klient, jsou dány více méně Vaší smlouvou o poskytování účetních služeb ( dle ustanovení Občanského zákoníku a je zde dost vysoká smluvní volnost, až na výjimky platí co si sjednáte = to máte), tedy jak si vzájemně služby dohodnete ( jsme ve formátu B2B ) tak to bude, pokud má tedy Vaše účetní stanovenou nějakou výpovědní lhůtu, případně to že, do zaplacení všech pohledávek nemusí předat to co zpracovala a co činí výstup z jejího účetního SW, pak dostanete jen prvotní papíry, nedostanete zpracované výstupy. Máte li vše řádně placeno a je li řádně smlouva ukončena, je logicky účetní výstup ( tedy zpracované účetnictví či mzdová agenda ) součástí služeb, a není zde žádný důvod, tyto sestavy nepředat. Navíc je samozřejmě potřebujete pro migraci dat ( jak si chcete u nové účetní zadat počáteční stavy rozvahových účtů, či nasadit do mzdového SW zaměstnance a průměry pro kontinuitu ?, to tedy bez předání výstupů nevím ) Toto jednání by znamenalo že nebudete schopni relevantně zajistit kontinuitu účetnictví či mezd což je jednak docela vážný problém ( jak zpracujete DP na FÚ nebo jak vůbec chcete dostát povinnostem vůči zaměstnancům, stačí jedna výzva či kontrola a máte mimořádné problémy ) a jednak zavdává potencionálně vznik škody ( za účetní rekonstrukce - v podstatě by se musel znovu zaúčtovat celý rok 2018, sankce, doměrky ) které samozřejmě můžete potencionálně vymáhat, po tom kdo škodu zavinil.

Tedy závěrem, přečtěte jak máte postavenou smlouvu ( to je totiž u podnikatelů dost zásadní ) , pokud máte vše řádně z hlediska dodavatelsko -odběratelských vztahů splněno, napište písemně výzvu k předání podkladů, jako poslední pokus o smír a v případě že nebudete ani pak úspěšní, kontaktujte právního zástupce, a další instituce jako FÚ, OSSZ, a ZP ( nebudete li schopni podat včas DP a další přehledy u mzdové agendy ) .