Otázka v diskusi:
Nákup os. automobilu od soukromé osoby
Jana Vanišová,
27.1.2025
Dobrý den,
trošku jsem se do toho zamotala a proto moc prosím o vyjasnění / zodpovězení.
S.r.o. by chtěla koupit osobní automobil od soukromé osoby. Jedná se o cca 5 let staré auto.
Myslím si dobře že:
- prodejní cena by se měla rovnat ceně obvyklé ... tzn. že se musí nechat někde udělat kvalifikovaný odhad ?
- s.r.o. NEMÁ nárok na odpočet DPH, když kupuje od neplátce ??
- když už teď víme, že se auto bude např. z 80% používat pro podnikání a 20% pro soukromé potřeby ... jako vstupní cena je 100%, ale daňové odpisy se budou krátit na 80% ??
- ostatní výdaje během roku ... PHM, opravy, ... všechno krátím 80% daňově a 20% nedaňově, včetně tedy že uplatním jen 80% DPH a 20% neuplatním z těchto nákupů ??
Děkuji
Jana Vanišová
PS: snad jsem to napsala srozumitelně :o)
3 odpovědi:
-
Dobrý den,
V zásadě ano,
Nákup OA od neplátce v ČR samozřejmě bez DPH, prodávají vůbec nemůže vystavit daňový doklad
Nakupujete za smluvní cenu, tedy obvyklou cenu OA s přihlédnutím ke stavu, stáří a technickému opotřebení. Odhad ve smyslu znaleckého posudku nepotřebujete, úplně stačí běžné porovnání s nabídkou například v autobazarech
Pokud budete používat OA k podnikatelské činnosti pouze částečně, DPH že vstupů jako jsou opravy, PHM uplatnite pouze v poměrné výši. To samé daňové odpisy. Poměr se stanovuje kvalifikovaným odhadem, kdy tolerance je 10%, pokud se za rok do toho odhadu vejdete, už se s tím nic nedělá, pokud ne, musí se to přepočítat a vyrovnat DPH v posledním daňovém přiznání za poslední zdaňovací období kalendářního roku, pokud bylo odvedeno méně musíte , pokud více pouze můžete.
-
Dobrý den,
moc děkuji za rychlou odpověď :o)
Jste skvělý :o)
Hezký den
-
Jsem soukromý investor, který své peníze půjčuje opravdu všem bez rozdílu. Není to ani nebankovní společnost, ani banka. Jsou to opravdu moje peníze, které mohu nabídnout za velmi rozumných podmínek. Registrace nebo vymáhání by neměly být překážkou. I s těmito skutečnostmi vás mohu schválit. Jednoduchá organizace, rychlá výplata, konsolidace půjček, žádné zbytečné diskuze. Pokud máte zájem o solidní obchod se skutečným soukromým investorem, neváhejte mě kontaktovat, jsem k dispozici 24 hodin denně.:jecmineklukas3@gmail.com