Obrat 1 mil Převod eshopu na Manželku

Petr Dastr, 25.5.2022

Dobrý den
Náš eshop se blíží obratu 1mil kč. Přechod na platbu dph by byl likvidační. Je řešení převést eshop na manželku a vytvořit tím další 1 mil pro prodej bez nutosti registrace? Je to legální Nebo musíme přestat prodávat a počkat až se zvedne limit na povinostregistrace k DPH od obratu 2 mil v roce 2023? Děkui za informaci.

5 odpovědí:

• Michal Mach, 25.5.2022

Dobrý den,

"převést na manželku" je neurčitý právní pojem. Neuvádíte zda je váš eshop pod PO ( firma - s.r.o. ) nebo jej provozujete jako OSVČ.

Pokud je po firmou tedy PO, pak firem si můžete založit, kolik chcete, případně můžete i převést obchodní podíly v podstatě na kohokoli. Ale samotným převodem, nebo založením dalšího s.r.o. čka problém s reg. k DPH pro limit obratu nevyřešíte, ten eshop sleduje limit obratu ( samostatně ) je jedno na koho je převeden. Pokud se blížíte hranici 1 mil a nechcete být plátce DPH, řešením je založit 2. s.r.o. a současně 2. eshop, kde si rozdělíte sortiment prodeje tak, že každá eshop prodává obratově 1/2, pak jste na cca 0,5 mil u každého, a limit obratu vám může nechat v klidu.

Pokud jste OSVČ a máte eshop na svou osobu, tak nikam nic převádět nelze, protože podnikáte pod svým jménem, opět můžete si založit vedle podnikání OSVČ, s,r,o,-čko a současně samozřejmě 2 eshopy ( jeden na OSVČ jeden na firmu ) , opět s cílem dělení tržeb, tak aby každý prodával obratově polovinu ( cca někde okolo 0,5 mil ) a opět registraci pro překročení limitu můžete pustit z hlavy.

Možností je také, že si vaše manželka vyřídí samostatný ŽL a založí vlastní eshop, opět pokud jí přenecháte nevím část sortimentu tak, že budete každý pod vaším IČ dělat vlastní eshop, a rozdělíte si sortiment současně tak, že se prodejem dostanete každý někam na polovinu toho současného, pak by se jednalo 2 samostatné eshopy, každý provozovaný jiným podnikatelem pod jeho vlastním IČ , tak že každý bude pod limitem obratu pod registrací.

Ale toto je nejméně vhodná možnost, protože kdyby si žena udělala vlastní IČO a vlastní eshop, musel byste nějak omezit tržby toho vašeho eshopu, pravděpodobně tak, že jí fakturačně přeprodáte část sortimentu, bohužel pak se dostáváte do. tzv. fakturace manželů, která je problematická, vzhledem k tomu že manželé mají společné jmění ( společný majetek ) a FÚ proto ( vzájemné ) fakturace manželů často rozporují.

Lepší je s.r.o. -čko.

Případně vydržte, nebo to utlumte a od 2023 bude limit 2 mil.

Dobrý den

Jsem fyzická osoba a dělení na dva eshopy s rozdělením sortimentu není reálné, protože eshop je příliš malý a nelze ho rozdělit. Napadla mě tedy možnost ta, že bych ukončil činnost a podnikala manželka. ( stejně už toho mám dost:) . Nejradši bych jí vše daroval a zároveň s tím vyřešil ten problém s 1mil obratu a dph. Ale je možné , že by to nešlo. Asi nezbyde než to utlumit a počkat do roku 2023

• Michal Mach, 25.5.2022

Dobrý den,

viz odpověď, manželka by si musela zajistit vlastní zl, darovat manželce to půjde těžko, jako manželé máte společné jmění, to už by bylo jen opakování napsaného. Pokud to nejde, buď se stanete plátcem, jako každý kdo překročí zákonný limit, nebo neprodavejte a počkejte na novelizaci ZDPH.