Prodej lékařské ordinace

Tomáš Truneček, 14.4.2020

Dobrý den,

mohl poprosit někoho o radu?

Částka příjmu z prodeje lékařské ordinace spadá do "normálního" příjmu a daní se 15% stejně jako všechny ostatní příjmy z činnosti?
A stejně tak je nutné z této částky odvézt zdravotní a sociální pojištění?

Děkuji mnohokrát

3 odpovědi:

• Michal Mach, 14.4.2020

Dobrý de,

to je těžší, záleží co je pojem normální ordinace ?

A) pokud prodáváte lékařskou praxi -ordinaci, která je pod s.r.o. pak to jako celek prodáváte jako společník ( vlastník ) a prodáváte obchodní podíl ( předpokládám 100% ), v samotném s.r.o. se "nic moc " neděje, právní nástupce ( kupující ) vstupuje také do všech stávajících smluv ( pracovní, nájemní a automaticky v nich pokračuje ) Prodej podílu se neúčtuje v s.r.o., pouze dojde ke změně vlastníka v OR. U společníka FO je utržené inkaso z prodeje OP osvobozeno od DPFO tuším po 5-letech od jeho nabytí, jinak se to daní 15% ( tuším jako §10 ost. příjmy, a to myslím tak, že do se dá rozdíl z inkasa prodeje OP - náklady za nabytí OP )

B) Pokud jste lékař v podstatě OSVČ tedy FO podnikající na základě zvl. předpisů, a vedete daňovou evidenci, nemůžete prodat ordinaci jako ( celek - jako podnik ), zde můžete rozprodat majetek a vybavení a zásoby ( léky, zdrav. materiál ), přenechat ( převést ) nájem ordinace, máte li zaměstnance ( sestru ) ukončíte její PP a musí si uzavřít novou ( pod novým zaměstnavatelem ), případně inkasujete něco za tzv. zákaznické portfolio" - ale to je dost obtížně popsatelné ( je to taková obdoba good willu - řekněme, dobré jméno ordinace za přenechané karty pacientů ), tedy to rozprodáte buď po částech, nebo na 1 smlouvu kde specifikujete co všechno prodáváte bodově. U vás jako u FO - OSVČ to bude příjem z podnikání dle §7 daněný 15% , tedy toto vstupuje i do SP a ZP.
  • Tomáš Truneček, 14.4.2020

Děkuji moc za odpověď. To je přesně to, co jsem potřeboval vědět.
  • Michal Mach, 14.4.2020

Také děkuji, zajímavé téma.