Daňové přiznání z příjmů v Tennessee/USA

Katerina Sedlackova, 18.3.2020

Dobrý den, s manželem jsme ještě menší část roku 2019 pracovali v USA (stát Tennessee), většinu příjmů máme ale z ČR. Jen manžel má ovšem příjem nad 4050 USD. Musíme i přesto podávat daňové přiznání v obou zemích zároveň? Mnohokrát děkuji za pomoc

1 odpověd:

• Michal Mach, 18.3.2020

Dobrý den,

tak jak to popisujete, vypadá to že jste daň. rezidenty ČR, tady opět platí že do DP k DPFO zahrnujete svoje veškeré celosvětové příjmy, tz. včetně příjmu z USA.

Zda současně musíte podat v USA "obdobné" DP to nevím, tam je jiný systém zdanění, pokud je mi známo postavený na obdobě " daně z obratů " nevím zda tam nejsou nějaké výjimky ( například do nějaké výše obratu, pro nějaké osoby .. vůbec neumím říci )

Každopádně v ČR do DP tam uvedete celosvětové příjmy, je také potřeba klíčovat co je to za příjem z USA - respektive jaký je jeho ekvivalent v ČR ( bude to příjem podle §6, §7, §10 ZDP ? ) a poté je potřeba se podívat do mezinárodních smluv s USA o zamezení dvojího zdanění, zda je možné na tento příjem uplatnit nějaké ustanovení zam. dv. zdanění. jediné co mohu, vezměte si daň. poradce, který se tímto zabývá, ať to celé posoudí a sestaví Vám DP