Sbírka listin OR

Katka, 13.7.2011

Dobrý den,
prosím o radu ohledně zakládání dokumentů do Sbírky listin Obchodního rejstříku. Jaký je postup, musí být listiny v elektronické podobě nebo mohu zaslat poštou? Pokud v elektronické podobě, tak jak, pokud nepoužíváme elektronický podpis? Díky

3 odpovědi:

• Eva B, 14.7.2011

Pokud nemáte elektr.podpis tak lze zaslat na datovém nosiči CD-R s průvodním dopisem podepsaný oprávněnou osobou (statutární orgán společnosti)
    Klasicky v listinné podobě poštou nelze.
  • Hana Peroutková, 15.7.2011

nebo také lze zaslat bez elektronického podpisu datovou schránkou
  • Metodická sekce Svazu účetních, 18.7.2011

V současné době lze potřebné dokumenty ukládat do sbírky listin OR pouze v elektronické podobě.

Konkrétně ve vztahu ke zveřejňování účetní závěrky Městský soud v Praze přijímá tyto dokumenty elektronickou cestou pouze přes e-podatelnu, kterou mohou použít jen ty účetní jednotky, které mají zřízeny elektronický podpis. Ostatní účetní jednotky dokumenty převedené do elektronické podoby uloží na CD-R a (jak již bylo výše uvedeno) a spolu s průvodním dopisem podepsaným statutárním orgánem podají buď přímo v podatelně nebo odešlou poštou (doporučujeme s doručenkou).
    Ostatní rejstříkové soudy zatím přijímají účetní závěrky zaslané e-mailem i bez elektronického podpisu (např. prostřednictvím datové schránky bez tohoto podpisu).

Do budoucna však lze očekávat, že postup rejstříkových soudů bude sjednocen tak, jak to vyplývá ze zákona o elektronickém podpisu a občanského soudního řádu, tzn. soudy budou dokumenty příjímat buď elektronicky, kdy zpráva bude muset být opatřena elektronickým podpisem, a pokud budou dokumenty zaslány e-mailem bez elektronického podpisu, bude nutné do zákonem stanovené lhůty zaslat dané dokumenty i fyzicky (osobně či poštou).

Převedení účetní závěrky do elektronické podoby a jeji uložení do sbírky listin OR Vám rádi zprostředkujeme (viz sekce \"Nabízíme Vám\" / Zveřejnění účetní závěrky).

Ing. Monika Velková
    Metodická sekce Svazu účetních