Občerstvení na školení

Jana B, 5.5.2011

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně poskytnutého občerstvení na školení. Za toto školení účastníci platí poplatek a na pozvánkách je vždy uvedeno, že součástí bude právě i poskytnuté jídlo (většinou ve formě rautu). Právě díky tomuto jídlu se na školení přihlásí mnohem více účastníků, a proto dojde k vyššímu příjmu (jedná se o daňovou evidenci). Máte někdo zkušenost s tím, jak by šlo obhájit před FÚ, že výdaje vynaložené za toto jídlo jsou daňově uznatelné?

2 odpovědi:

• Dagmar Budinská, 21.9.2020

do jaké výše může být občerstvení na školení zaměstnanců povinné
  • Redakční rada Metodických aktualit, 6.6.2011

Z obecného hlediska výdaje na pohoštění a občerstvení (pro zaměstnance do kanceláře, při obchodních jednáních, …) představují výdaje na reprezentaci, které v souladu s § 25 odst. 1 písm. t) zákona o daních z příjmů nelze uznat za daňové výdaje (náklady).

Poskytování občerstvení v rámci pořádaných vzdělávacích akcí (školení, semináře) však nemá charakter reprezentace. Tyto náklady jsou vynakládány pořadatelem v přímé souvislosti s realizovanou vzdělávací akcí (jsou jejím doplňkem) a slouží ke zvýšení efektivity školení či semináře. Jedná se tudíž o náklady splňující obecně podmínku daňové uznatelnosti podle § 24 odst. 1 zákona o daních z příjmů, tzn. o náklady vynaložené na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů.

Pořadatel akce prokazuje, že se jedná o náklad na dosažení, zajištění a udržení příjmů, například kalkulací ceny za školení, ve které jsou i náklady na občerstvení, a inzerátem nebo pozvánkou na školení, kde je informace o poskytnutí občerstvení na školení.