Otázka v diskusi:
Chybné účtování

Zuzka, 10.3.2011

1.1.2010 jsem chybně uvedla zůstatek účtu 381 kvůli ztracené faktuře, takže vznikla situace, že je potřeba odepsat větší částku (518/381) než je zůstatek. Existuje nějaké opravné zaúčtování, aby se tato chyba neprojevila i v dalším roce? Děkuji.

2 odpovědi:

  • Gabriela, 11.3.2011

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, jak účtovat business lunch při tuzemské služební cestě.
    Dostane zaměstnanec vyplaceny diety (danovy naklad) + business lunch (nedanovy)? Interni narizeni na toto nemame.
    dekuji.
    Gabriela
  • Redakční rada Metodických aktualit, 30.3.2011

    Odpověď na dotaz Gabriely:

    Cestovní náhrady při pracovní cestě upravuje § 156 a následující zákoníku práce.
    Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci při pracovní cestě náhradu zvýšených stravovacích výdajů (stravné).

    Dle § 163 odst. 2 zákoníku práce bylo-li zaměstnanci během pracovní cesty poskytnuto jídlo, které má charakter snídaně, oběda nebo večeře, na které zaměstnanec finančně nepřispívá, je zaměstnavatel oprávněn za každé uvedené jídlo stravné krátit až o hodnotu:

    - 70 % stravného, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin,
    - 35 % stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin,
    - 25 % stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin.

    Dle § 163 odst. 3 zákoníku práce nesjedná-li zaměstnavatel nebo neurčí před vysláním zaměstnance na pracovní cestu míru krácení stravného, přísluší zaměstnanci plné stravné.

    Náklady na oběd s obchodním partnerem jsou nedaňovým nákladem na reprezentaci.

Chcete-li odpovídat v diskusi, musíte se nejprve přihlásit.