1.1.2010 jsem chybně uvedla zůstatek účtu 381 kvůli ztracené faktuře, takže vznikla situace, že je potřeba odepsat větší částku (518/381) než je zůstatek. Existuje nějaké opravné zaúčtování, aby se tato chyba neprojevila i v dalším roce? Děkuji.
2 odpovědi:
Gabriela,
11.3.2011
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak účtovat business lunch při tuzemské služební cestě.
Dostane zaměstnanec vyplaceny diety (danovy naklad) + business lunch (nedanovy)? Interni narizeni na toto nemame.
dekuji.
Gabriela
Redakční rada Metodických aktualit,
30.3.2011
Odpověď na dotaz Gabriely:
Cestovní náhrady při pracovní cestě upravuje § 156 a následující zákoníku práce.
Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci při pracovní cestě náhradu zvýšených stravovacích výdajů (stravné).
Dle § 163 odst. 2 zákoníku práce bylo-li zaměstnanci během pracovní cesty poskytnuto jídlo, které má charakter snídaně, oběda nebo večeře, na které zaměstnanec finančně nepřispívá, je zaměstnavatel oprávněn za každé uvedené jídlo stravné krátit až o hodnotu:
- 70 % stravného, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin,
- 35 % stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin,
- 25 % stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin.
Dle § 163 odst. 3 zákoníku práce nesjedná-li zaměstnavatel nebo neurčí před vysláním zaměstnance na pracovní cestu míru krácení stravného, přísluší zaměstnanci plné stravné.
Náklady na oběd s obchodním partnerem jsou nedaňovým nákladem na reprezentaci.
Chcete-li odpovídat v diskusi, musíte se nejprve přihlásit.
K provozování webu svaz-ucetnich.cz využíváme cookies – soubory sloužící k přizpůsobení obsahu webu, k měření jeho funkčnosti a obecně k zajištění vaší maximální spokojenosti. Používáním tohoto webu souhlasíte se způsobem, jakým s cookies nakládáme.