Náhrady při přijetí

Ivana, 9.3.2011

Dobrý den, firma chce novému zaměstnanci hradit ubytování v pronajatém bytě a dále cestovné do zaměstnání. Jednalo by se o proplácení cestovného z místa přechodného pobytu do zaměstnání, trvalý pobyt má cca 100km od sídla firmy. Toto by bylo uvedeno v pracovní smlouvě. Lze uplatnit daňově a podle jaké legislativy? Děkuji Vám za odpověď.

1 odpověd:

• Redakční rada Metodických aktualit, 30.3.2011

1) Přechodné ubytování

Přechodné ubytování může být daňovým nákladem dle § 24 odst. 2 písm. j) bod 5. zákona o daních z příjmů jako právo zaměstnance vyplývající z kolektivní smlouvy, vnitřního předpisu zaměstnavatele, pracovní nebo jiné smlouvy.

Z pohledu daně z příjmů ze závislé činnosti je však osvobozena od závislé činnosti dle § 6 odst. 9 písm. j) zákona o daních z příjmů jen hodnota přechodného ubytování poskytovaná jako nepeněžní plnění zaměstnavatelem zaměstnancům v souvislosti s výkonem práce, pokud obec přechodného ubytování není shodná s obcí, kde má zaměstnanec bydliště, a to maximálně do výše 3 500 Kč měsíčně.

V případě, že je ubytování poskytováno jako peněžní plnění, podléhá dani z příjmů ze závislé činnosti, sociálnímu a zdravotnímu pojištění včetně pojistného odváděného zaměstnavatelem za zaměstnance stejně jako u mzdy.

Stejným způsobem se postupuje u nepeněžního přechodného ubytování dle § 6 odst. 9 písm. j) zákona o daních z příjmů, které překračuje částku 3 500 Kč měsíčně.

2) Cesta do zaměstnání

Náklady na úhradu cesty do zaměstnání zaměstnance mohou být daňovým nákladem dle § 24 odst. 2 písm. j) bod 5. zákona o daních z příjmů jako právo zaměstnance vyplývající z kolektivní smlouvy, vnitřního předpisu zaměstnavatele, pracovní nebo jiné smlouvy.

Z pohledu zaměstnance se jedná o příjem ze závislé činnosti podléhající dani z příjmů ze závislé činnosti, sociálnímu a zdravotnímu pojištění včetně pojistného odváděného zaměstnavatelem za zaměstnance stejně jako u mzdy.