Poštovné a balobé z EU

Libuše Bártů, 20.1.2011

chtěla bych se zeptat na poštovné a balné EU. Dato služba je samostatně vykázaná na faktuře při dodaní zboží z Německa. Jakou sazbu DPH vykazuji.

2 odpovědi:

• Redakční rada Metodických aktualit, 10.2.2011

Základ daně z přidané hodnoty definuje § 36 zákona o dani z přidané hodnoty jako vše, co jako úplatu obdržel nebo má obdržet plátce za uskutečněné zdanitelné plnění od osoby, pro kterou je zdanitelné plnění uskutečněno. Základ daně zahrnuje také vedlejší výdaje, které jsou účtovány osobě, pro kterou je uskutečňováno zdanitelné plnění při jeho uskutečnění. Za vedlejší výdaje se považují zejména náklady na balení, přepravu, pojištění a provize.

Příklad:

Na faktuře od dodavatele z EU je uvedeno:
    Zboží 100
    Balné 5
    Poštovné 6

Základem daně z přidané hodnoty při pořízení zboží z EU je 111. Na celou částku se použije stejná sazba daně z přidané hodnoty podle zboží.
  • Olina, 21.1.2011

Správnější je, aby poštovné i balné bylo zahrnuto v cené zboží jakou související výdaje. Pokud jsou tyto položky uvedeny samostatně, uplatnila bych základní sazbu DPH jako u služeb.