Paušál na auto v osob. vlastnictv í

lidka, 16.1.2011

Podnikám na vedl. prac.poměr,nakupuji a dodávám zboží. Používám auto v osob.vlastnictví, takže si uplatním v některém měsíci 4000,-- Kč. Mohl bych uplatnit asi pohon.hmoty atd.,ale kromě těch 4000 nic neuplatňuji. Musím vést nějakou evidenci cest? Díky za radu.

1 odpověd:

• Monika, 8.3.2011

Pokud dotaz směřuje k uplatňování \"paušálního výdaje na dopravu\" podle § 24 odst. 2 písm. zt) ZDP, pak je možné uplatnit za každý celý kalendářní měsíc, ve kterém OSVČ využívala dané auto k dosažení, zajištění nebo udržení zdanitelných příjmů (a současně ho nepřenechala ani po část příslušného kalendářního měsíce k užívání jiné osobě) částku 5 000 Kč, resp. 4 000 Kč používá-li toto auto pouze zčásti k podnikatelské činnosti. V takovém případě nelze do daňových výdajů zahrnout výdaje na spotřebované PHM nebo náhradu výdajů za spotřebované PHM a parkovné, je také nutné krátit ostatní výdaje související s používáním auta a odpisy, a to o 20 %.
    Evidenci, která by prokazovala výdaje v souvislosti s používáním auta (knihu jízd), nemusíte pro účely daně z příjmů vést. Pokud byste ale byl plátcem DPH, jste povinen prokázat nárok na odpočet daně, tj. použití auta či spotřebu PHM pro ekonomickou činnost - pak by kniha jízd mohla být vhodným důkazním prostředkem.