Za jakou cenu naskladnit materiál z demontáže

Milena, 2.1.2011

Dobrý den, jsme s.r.o. založené v r. 2010 v roce 2011 budeme dělat velkou zakázku, jejíž součástí je i demontáž (do této doby jsme žádnou demontáž nedělali). Část demontovaného materiálu bychom chtěli naskladnit a dál použít, předpokládáme, že to nebude ojedinělý případ. Za jakou cenu naskladnit tento použitý materiál, když náklady na demontáž a jeho likvidaci zaplatí odběratel a materiál byl používaný pět možná i více let. Jsem přesvědčená, že bychom si tento materiál mohli ocenit za 0Kč nebo max. 1 Kč, protože nám s tím nevzniknou žádné náklady a při fakturaci bychom měli na tomto materiálu např. 150% marži možná i větší. Tento dotaz jsem položila dvěma daňovým poradcům, jeden mi odpověděl, že bychom na vše měli mít znalecký posudky, ale to by se nám vůbec nevyplatilo brát tento materiál na sklad, a taky bychom se nedoplatili znalci. Ten druhý mi řekl ať si najdeme stejný nebo obdobný materiál na internetu a vložíme ho do účetnictví za cenu nového materiálu, ale to se mi také nezdá když jde o použitý materiál starý 5 a více let a třeba se už ani nemusí vyrábět a hlavně nic nás nestál. Zároveň doporučil, abychom ke všemu vytiskli tu cenu a adresu kde jsem to našli (další náklady na papír, tonery a opotřebení tiskárny). To abychom na to vzali ještě dalšího pracovníka a to si nemůžeme dovolit. Touto metodou bychom si uměle navyšovali cenu skladu a když by došlo na \"lámání chleba\", tak bychom zjistili, že nemáme sklad za 100 tis Kč, ale jen za 10 tis. Kč, protože starý a použitý materiál nemá žádnou hodnotu. Domnívám se, že tohle běžně řeší větší stavební firmy a jiště na to nemají znalce a nebo speciálního člověka, který hledá ceny a ceny starého materiálu pokřivý a tím pokřivý i zůstatek na účtu 112. Sklady účtujeme variantou A.
Děkuji

2 odpovědi:

• dana, 10.1.2011

pokud demontujete odběrateli za jeho peníze, může vám on materiál prodat za libovolnou cenu, pokud ne, vystavíte mu dobropis k demontáži na materiál, který si odeberete, pokud není spřízněnou osobou, za dohodnutou cenu, jinak za cenu obvyklou.
    pokud nechcete, aby odběratel věděl, že si část materiálu ponecháte, fakticky jste ho ukradli za cenu výkupu surovin.
  • Redakční rada Metodických aktualit, 10.2.2011

Dle § 25 zákona o účetnictví by měl být materiál oceněn reprodukční pořizovací cenou, pokud nelze zjistit vlastní náklady na jeho získání. Reprodukční pořizovací cenou se rozumí cena, za kterou by byl majetek pořízen v době, kdy se o něm účtuje.

Toto ocenění si může účetní jednotka provést sama. Je vhodné zdokumentovat, jak ocenění provedla. Oceňuje se současný stav majetku s přihlédnutím k jeho opotřebení, poškození apod.