Odpis závazku

Jarmila Lemonová, 11.11.2010

Dobrý den,potřebovala bych poradit,jak odepsat vydané dobropisy z roku 2007, ke kterým jsme nedostali potvrzení o převzetí a nejsou námi zaplaceny.Děkuji za radu

2 odpovědi:

• Miloslaf, 16.12.2010

Závazky z účetnictví odepíšete na účt.sk. 64, dále vedete v podrozvahové evidenci.
  • Redakční rada Metodických aktualit, 21.1.2011

Vystavený dobropis představuje závazek účetní jednotky. Předpisy upravující účetnictví neupravují odpis právně nezaniklého závazku. Právně zaniklé závazky se vyúčtují na příslušný účet ostatních výnosů podle ČÚS č. 019 Náklady a výnosy bod 4.1.3. Z toho lze dovodit, že z rozhodnutí účetní jednotky lze právně nezaniklé závazky vyúčtovat do ostatních výnosů.

Příklad:

Text MD DAL Kč
    Faktura 311 602 100
    Úhrada
    faktury 221 311 120
    Dobropis 311 602 -10
    311 343 -2
    Zrušení
    dobropisu 311 648 12

Oprava základu daně a výše daně z přidané hodnoty je samostatným zdanitelným plněním, které se považuje za uskutečněné v případě snížení výše daně ve zdaňovacím období, ve kterém byl daňový dobropis doručen plátci, pro kterého se uskutečnilo zdanitelné plnění. Zákon výslovně nestanoví důkazní prostředky. Doručení plátci lze prokázat i jinými způsoby než potvrzením o převzetí. Problém by vznikl pouze tehdy, pokud by příjemce dobropisu měl v účetnictví uplatněn odpočet z faktury a neměl by v účetnictví dobropis.