zdanění úroků z půjčky

Peťas, 26.8.2010

Chtěl bych se informovat, zda by měla FO vykázat v přiznání k dani z příjmu výši úroků, přijaté za půjčku poskytnutou a.s., ve které je zároveň společník a zaměstnanec. A.s. si uplatní úroky jako daňový náklad a částka úroků nepřesáhne 20000,-. Případně zda se vztahuje §3 odst. 4 písm. b) ZDP i na úroky plynoucí z půjček a FO nemusí uvádět?
Díky.

4 odpovědi:

• Rosťa, 13.7.2012

Chci půjčit kamarádovi do firmy peníze za smluvený úrok, jak budu danit tento úrok, on si ho chce dát do nákladů,existuje způsob jak se danění vyhnout, popřípadě jej nějak snížit?
  • Petra Štětková, 24.10.2012

Neplaťte poplatky předem na učty !!!!!
  • Monika, 9.9.2010

Podle § 3 odst. 4 písm. b) nejsou předmětem daně z příjmů fyzických osob (nikoliv osvobozeny) pouze úvěry a půjčky. Úroky z poskytnuté půjčky u FO jsou příjmem z kapitálového majetku podle § 8 odst. 1 písm. g) zákona o daních z příjmů, který je nutné přiznat v daň. přiznání - částka úroků není podstatná. Roční hranici 20 tis. Kč umožňující osvobození od daně lze uplatnit pouze u tzv. ostatních příjmů dle § 10, pokud se jedná o příjmy z příležitostných činností či příležitostného pronájmu movitých věcí (nevztahuje se na uváděný případ).
  • Peťas, 9.9.2010

Děkuji za informaci, toho jsem se bál :-).