přefakturace a DUZP

Hana, 21.4.2010

Dobrý den,

potřebovala bych poradit ohledně DUZP při přefakturaci. Fakturu za vodné vč. stočného a fakturu za svoz komun. odpadu za 1.Q/2010 s DUZP 3/2010 jsme obdrželi v 4/2010. Tyto služby jsme přefakturovali s DUZP 4/2010 (den přijetí faktury). Daň na vstupu máme uplatňenou v 3/2010, daň na výstupu v 4/2010. Neměla by daň na výstupu být uplatněna již v 3/2010? Děkuji za odpovědi.

3 odpovědi:

• , 6.5.2010

Dobrý den,
    dle zákona o DPH, přefakturace měla být v 03/2010, žádnou detektivku bych z toho nedělala, kontrola z FÚ většinou neřeší, může vytknout, že DPH mělo být odvedeno 03/2010.
    Romana
  • Eva, 7.5.2010

Prosím o uvedení § zákona o DPH.Odvádíme také DPH za přefakturaci např. za ostrahu až v den,kdy jsme zjistili výši přefakturace.
    Děkuji
  • Monika, 7.5.2010

Chtěla bych jen poznamenat, že konkrétní paragraf, který by upravoval datum zdanitelného plnění při přefakturaci v zákoně o DPH v současnosti nenajdete - takové ustanovení existovalo (§ 21 odst. 7 písm. j), DUZP byl den zjištění přeúčtovávané částky, ale od 1.1.2009 bylo vypuštěno. Pokud ale budete postupovat v duchu tohoto zrušeného ustanovení (tj. výši přeúčtovávaného plnění jste zjistili až v dubnu z obdržené faktury a přefakturovali jste tak, jak píšete), předpokládám, že správce daně toto nebude zpochybňovat.

Monika