Otázka v diskusi:
Nepodání daňového přiznání za rok 2024 - řešení zpětně (daně z příjmu fyzických osob)
Lukáš Bednařík,
22.1.2026
Dobrý den
V roce 2024 jsem pracoval celkově pod 3 různýma firmama. Jedna z nich byla v zahraničí. Dvě v ČR (1 byla DPČ a druhá HPP).
Mezi těmito dvěma pracemi byl rozestup (ůnor 2024 -květen 2024) 3 měsíců s tím, že jsem byl po odchodu z té první nahlášen na ÚPP. Po ochodu z práce č.2 (HPP) jsem byl opět na ÚPP do září 2024, kdy jsem nastoupil do prosince 2024 do Nizozemské pracovní agentůry.
Mou otázkou je, a ptal jsem se již i finačního úřadu jak to je s daněmi, a zda-li jim něco nedlužím. Bylo mi řečeno, že k potvrzení o zdanitelných příjmech nemají k dispozici a že si mám tyto informace zjistit od konkrétních zaměstnavatelů pod kterýma jsem byl zaměstnán.
Celková částka vydělaná za tento konkrétní rok přesáhla přes 50 000 kč. Ovšem nejsem si jist zda-li jsem podepisoval prohlášení s udělením souhlasu zaměstnavateli, aby vyúčtování daní provedl za mě a uplatňovali každý měsíc v mé výplatě slevu na poplatníka.
Co se týče peněz ze zahraničí, ty již byly zdaněny v samostném Nizozemí, daňové přiznání jsem nepodával, ovšem nejspíš bych měl ? A napsat zde tuto skutečnost ?
Předem díky za všechny odpovědí !
1 odpověd:
-
Dobrý den,
to tady nevyřešíme, musíte se obrátit na daňového poradce.
Obecně tato situace vypadá tak, že pokud pracujete v zahraničí, je důležité kde jste daňovým rezidentem. Pokud jste daňový rezident ČR ( to je pravděpodobné ) a vznikne vám povinnost podat DP k DPFO, platí že že jako rezident ČR uvádíte obvykle veškeré " celosvětové příjmy" tedy i ty ze zahraničí.
Pokud vznikne povinnost podat DP i jiném státě, obvykle se postupuje tak, že ve státě kde nejste daňový rezident ( jste nerezident ) daníte pouze příjmy z daného státu.
Poté podáte opět DP v ČR kde jste daňovým rezidentem, opět tam zahrnete i již zdaněné příjmy z jiného státu a dále pokud má ČR uzavřeny mezinárodní smlouvy o zamezení dvojího zdanění, daň z příjmu kterou jste zaplatil v jiném státě si započtete na daň vypočtenou v ČR. Existují metody buď zápočtu daně, případně vynětí zahraničního příjmu. Pokud by šlo o zápočet daně musíte po zdanění v Nizozemsku získat potvrzení z tamního FÚ kolik jste na dani z příjmu zaplatil ( pokud něco ) a toto doložíte v ČR jako potvrzení o započitatelné dani. Můžete započítat pouze do ekvivalentu daně z příjmu v ČR .
Pokud máte příjem i ze zahraničí v daném roce , nelze u zaměstnavatele v ČR požádat o provedení RZÚ.
Ale neplést s podepsaným prohlášením, pokud část roku pracujete někde v EU, práci ukončíte a nastupujete v ČR ( nové zaměstnání ) prohlášení poplatníka podepsat můžete ( tedy i uplatnit slevu na poplatníka ) zaměstnavatel vám ale neprovede roční zúčtování daně a tady by vám vznikla povinnost podat si DP k DPFO sám na FÚ v ČR a mnohdy i v zahraničí, pak postupujete jak je popsáno.
Do tohoto se sám nepouštějte, pokud jste nepodal DP za rok 2024, tak budete asi toto muset řešit, je bohužel možné že jak v ČR tak v cizině, samozřejmě pozdní podání bude pravděpodobně sankcionováno.