Sazba DPH 5% v roce 2008?

Vlastimil, 7.12.2007

Dobrý den,

pracuji v leasingové společnosti a řešíme problém, jaké DPH účtovat u některých smluv v roce 2008. Některé zdroje tvrdí, že u smluv uzavřených před novelou DPH z 1.5.2004 se bude nadále uplatňovat sazba DPH 5%. Můžete poradit, případně uvést relevantní zdroj, ze kterého čerpat? :/

2 odpovědi:

• Hana Březinová, 10.12.2007

Vlastimile, pravidelně pro Svaz účetnich, Metodickou sekci, píše výklady Ing. Václav Benda, který vždy komentuje nové úpravy zákona o DPH. Nejnovější úprava bude komentována v Metodikých aktualitách Svazu účetních - vyjdou 19. 12. 2007 (jsou tam i pasáže o leasingu). Možno objednat na těchto stránkách. I předchozí novely byly komentovány v tomto časopise.
    Též odpovídáme svým předplatitelům na stránkách Metodikých aktualit na jejich dotazy.
    Dále mohu doporučit dne 14. 2. seminář s Ing. Václavem Bendou.
    Hezký den :D
  • Jana, 20.12.2007

Vámi uváděný výklad se opírá o §111 bod 12. zákona č. 235/2004 Sb.

Pro smlouvy o finančním pronájmu, které byly uzavřeny a předmět smlouvy byl předán do užívání do dne předcházejícího dni nabytí účinnosti tohoto zákona (235/2004 Sb.), se použijí příslušná ustanovení zákona č. 588/1992 Sb., ve znění platném do dne předcházejícho datu nabytí účinnosti tohoto zákona.