Otázka v diskusi:
Zvláštní režim – použité zboží / prodej auta
Natallia Kuzniatsova,
4.11.2025
Dobrý den,
Firma - český plátce DPH koupil od belgického plátce ojetý vůz za účelem následného prodeje. Na faktuře od dodavatele je text: "Osvobozeno od DPH – třístranná transakce. Prenesení danové povinnosti. clánky 141 a 197 smernice o DPH 2006/112/ES. Jde o použité zboží". Český plátce jednal jen s dodavatelem, ale možné že dodavatel je strana B v třístranném obchodě a naš plátce je C.
Znamená to že dodavatel použil zvláštní režim a náš český plátce může prodat toto auto ve zvláštním režimu a odvézt DPH jen z přirážky?
Mockrát děkuji.
4 odpovědi:
-
Dobrý den,
to je na posouzení daň. poradcem já nevím co jsou clánky 141 a 197 smernice o DPH 2006/112/ES.
Pokud kupuje český plátce ojetý OA od plátce z EU je tam klasický RCH, dodaní a ( pokud může ) i nárokuje v ČR
Třístranný obchod je něco jiného - tř. obchod je obchod, který uzavřou 3 osoby ( firmy ) registrované jako plátci DPH ve třech různých státech EU ( třeba : ČR, Polsko, SRN ) , kdy předmětem je dodání zboží mezi prodávajícím ( 1. osoba ) a kupujícím ( 3. osoba ), kdy prostřední osoba ( č.2 ) figuruje jako prostředník, fakticky jako zprostředkovatel obchodu u té 1ky a 3 - ky
Daní se to podle, toho zda jste odběratel ( 3. osoba ) nebo prostřední zprostředkovatel ( 2.osoba ) Pokud prostřední pak se vykazuje tak, že hodnota transakce se vykáže jako tř. obchod a v DP k DPH tuším na ř. 30 ( je to vykázáno u prostředníka jako taková průtočná položka )
Pokud ale nejste prostřední 2-ka ale koncový odběratel, tedy 3-ka :-) , tak pro koncového odběratele nejde o tzv. průtočnou položku, ale u něho to zboží jakoby skončí - on je faktickým kupujícím, no a no to taky zdaní, opět systémem RCH
To nemá při případném prodeji toho vozu nic společného se zvláštním režimem pro použité zboží. Tím vypořádáte nákupní třístrannou transakci.
Zvl. režim u použitého zboží se použije při prodeji, pokud použité zboží prodává obchodník s použitým zbožím ( musí se tím živit ) rozumíte, třeba autobazar.
Zvl. režim dovoluje obchodníkům s použitým zbožím danit ( odvádět DPH ) pouze z marže ( přesněji z rozdílu pořizovací ceny použitého zboží určeného k dalšímu prodeji a jeho následné prodejní bez daně )
-
Děkuji moc. Udělala jsem clasický RCH na vstupu a prodej muže být jako v běžném režimu (když chce vratit DPH z např. opravy vozu a pak prodává plátci), tak i ve zvláštním režimu.
-
Děkuji moc. Udělala jsem clasický RCH na vstupu a prodej muže být jako v běžném režimu (když chce vratit DPH z např. opravy vozu a pak prodává plátci), tak i ve zvláštním režimu.
-