Paušální výdaje

v.kudlikova@kromnet.cz, 6.1.2010

Dobrý večer,
měla bych dotaz na paušální výdaje.OSVČ začal podnikat na hlavní činnost v roce 2009, vede daňovou evidenci, není plátce DPH.Koupil v roce 2009 stroje v hodnotě 300tis.Ale rozhodl se uplatnit za rok 2009 paušální výdaje.Chtěla jsem se zeptat:Neuhrazené pohledávky za rok 2008 nemá.Ale když nemá uhrazené všechny pohledávky za rok 2009 musí nebo měl by zahrnout i ty do příjmů?A co s odpisy? Může je posunout a začít odepisovat až v roce 2010?A od 4.1.2010 se stal dobrovolně plátce DPH a ze stroje si chce dodatečně uplatnit DPH.Odpisy bude uplatňovat z celé pořizovací ceny včetně dph?A do příjmů zahrne výši dph nebo musí ponížit pořizovací cenu majetku?Můžete mi poradit jak správně postupovat?
Moc děkuji Věra

1 odpověd:

• Miloslaf, 7.1.2010

Pokud FO OSVČ uplatní paušální výdaje k dosaženým příjmům, daní pouze příjem (po snížení o pauš.výdaje),nikoliv neuhrazené pohledávky.
    Odpisy neposuneje a vede pouze evidenčně.
    DPH za splnění ost.podmínek z nakoupených strojů odečte v plné výši. Prom evidenční odpisy následně sníží vstupní cenu.