Otázka v diskusi:
Krácení stravného
Blanka Frydrychova,
27.6.2025
Dobrý den,
prosím o pomoc při výpočtu cestovních náhrad. Jde o to, že pokud byl zaměstnanec na pracovní cestě a pozval např. obchodní partnery na večeři, tak se mu stravné nekrátilo, moje kolegyně to vždy zaúčtovala na 513 jako pohoštění zákazníka.
Myslíte, že je to tak správně, že to Finančák takto přijme?
A další věc, co účtenka z MC Donaldu. Taky musím krátit stravné? Jde o to, že stravné se musí krátit při poskytnutí snídaně, oběda nebo večeře. Dá se občerstvení z MC Donald považovat za jedno z těchto jídel nebo pouze jako svačina, tudíž bych stavné nekrátila?
děkuji předem za odpověď
3 odpovědi:
-
Dobrý den,
platí, že se cestovní náhrady krátí v případě, že na místě určení zaměstnanec dostane jídlo zdarma ve formě snídaně, oběda nebo večeře. Za každé jedno jídlo zadarmo se vypočítané stravné krátí následovně:
o 70 % u krátké služební cesty (5-12 hodin)
o 35 % u středně dlouhé služební cesty (12-18 hodin)
o 25 % u dlouhé služební cesty (nad 18 hodin)
Zároveň nárok na stravné může zcela zaniknout, a to v případě , že zaměstnanec dostane u cesty v rozsahu 5-12 hodin dvě jídla zdarma a u cesty v délce 12-18 hodin tři jídla zdarma.
Takže k bodu jedna, pokud zaměstnanec ze svého pohostí obch. partnera, nejde o stravné ( stravné vždy platí zaměstnavatel buď náhradou nebo " platí jídlem " Pokud kupuje pohoštění ze svého, pak mu vznikne pohledávka za firmou, donese účtenku, ta se proplatí jemu ( v podstatě jde pouze o refundaci ) a zaúčtuje se jako reprezentace.
K druhé části otázky, tam skutečně jde o poskytnutí stravy zaměstnavatelem ( tam už je krácení ke zvážení ) bohužel, jak se definuje " plnohodnotné jídlo tady strava na sluý. cestě " já bohužel nevím, tady by pomohla asi nějaká jiná zkušená mzdová účetní.
Už na vás kolegyně čekám 2 roky :-) jak na smilování :-)
Jinak tady je šikovná kalkulačka k výpočtu cestovních náhrad :
https://www.moneta.cz/kalkulacky/kalkulacka-cestovni-nahrady#kalkulacka
-
Dobrý den,
děkuji za odpověď. Co se týká krácení stravného, tak je mi to jasné.
Co se týká toho dokladu za večeři. Zaměstnanec mi v rámci vyúčtování služební cesty předá doklad za večeři. Platil firemní kartou.
Moje předchůdkyně tento doklad vždycky zaúčtovala jako náklady na reprezentaci, jako pohoštnění zákazníka. A našemu zaměstnanci stravné nepokrátila, jako že on si asi zaplatil večeři sám mimo tento účet.
Jde mi o to, jestli by to FÚ nebylo divné? Není to moc okaté?
Nemáte někdo stejnou zkušenost?
P.S. Moc bych Vám přála novou kolegyni, protože jste borec, jak na vše odpovídáte a pomáháte nám.
-
Děkuji,
hezký den.