Otázka v diskusi:
DPH dobíjení elektromobilu
Šárka Alexová ,
9.6.2025
Dobré odpoledne, obracím se zase s (pro mě) záludným dotazem. Naše společnost zakoupila elektrické služební vozidlo Mercedes-Benz a máme aktivovanou dobíjecí kartu přímo přes sít Mercedes-Benz (Digital Charging Solutions DE), která je registrována k DPH v ČR. V minulém týdnu nám dorazila první faktura a zarazilo mě, že je vystavena bez DPH s poznámkou "daň odvede zákazník", ale není tam uvedený důvod použití reverse charge. Ověřovala jsem to na jejich lince a bylo mi pouze řečeno, že to tak prostě je, že DPH bude účtováno pouze v případě dobíjení mimo ČR. Je tento postup správný? Osobně jsem nikde důvod proč by to mělo být účtované bez DPH nedohledala a všechny ostatní nabíječky (vč. Tesly) nám vše účtují v 21% DPH. Předem moc děkuji za radu :-)
5 odpovědí:
-
Dobrý den,
toto je velice divné, přečtěte si ještě jednou obchodní podmínky za kterých byl uzavřen obchodní vztah s Mercedes-Benz (Digital Charging Solutions DE )
Ono totiž režim tuz. PDP v ČR u plátců DPH ( uvádíte že dodavatel má ČR DIČ ) se vztahuje pouze na dodání plynu a elektřiny obchodníkům ( v podstatě se jedná o transakce dodavatelů energií ), což je divné :- ) na obchod energií potřebujete mj. speciální licenci od ERÚ.
To vypadá jako by se nejednalo o prodej elektřiny ( klasickému spotřebiteli kde je energie spotřebovávána ) ale prodej komodity ( elektřiny ) v B2B v obchodně dodavatelském vztahu 2 obchodníků energií.
Konzultujte to s daň. poradcem případně s FÚ, pokud budete uplatňovat PDP, zda se nedostanete do konfliktu " zastřeného obchodníka s el, plynem " vůči ERÚ
hezký den
-
Děkuji moc za odpověď. Smlouvu jsem v pátek ještě studovala a není z toho nic moc patrné, ale zaráží mě, že tam všude uvádí ceny vč. DPH. Ověřím tedy ještě radši na FÚ, Komunikace s Mercedesem bohužel moc dobrá není :-/
-
Děkuji moc za odpověď. Smlouvu jsem v pátek ještě studovala a není z toho nic moc patrné, ale zaráží mě, že tam všude uvádí ceny vč. DPH. Ověřím tedy ještě radši na FÚ, Komunikace s Mercedesem bohužel moc dobrá není :-/
-
Dobrý den,
určitě to konzultujte, pokud by tam byla skutečně tuzemská PDP, pak se to vykazuje v DPH pod kódem DPH 19 jako dodání el. soustavami nebo sítěmi obchodníkovi v režimu PDP
ale tady není radno udělat chybu
-
pokyn GFŘ k režimu PDP u dodání el. a plynu ve smyslu : obchodního vztahu "
https://financnisprava.gov.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/Informace-GFR-k-aplikaci-rezimu-preneseni-danove-povinnosti-u-dodani-elektriny-plynu-a-certifikatu-elektriny.pdf