Otázka v diskusi:
Daňové zvýhodnění na dítě
Ondřej Morávek,
26.3.2025
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně daňového zvýhodnění na dítě. V roce 22 jsem začal uplatňovat toto zvýhodnění, s tím že jsem od manželky přinesl potvrzení ze zaměstnání, že ho ona neuplatňuje. Letos se manželce změnila účetní v zaměstnání a přišlo se na to, že původní účetní toto zvýhodnění začala uplatňovat za rok 23, 24 bez našeho vědomí a bez mého potvrzení, že neuplatňuji. Co by jste mi v této situaci poradili? Je nějaká šance jak se bránit? Je mi jasné, že podepsané daňové přiznání mluví za vše a že neznalost neomlouvá, ale....
Za každou odpověď budu vděčný.
1 odpověd:
-
Dobrý den,
v podstatě 2 možnosti, pokud se sleva na dítě uplatnila duplicitně, pravděpodobně ve mzdě, zpětně to nelze vrátit ani zpětně upravit ve mzdovém SW.
Jako můžete podat dodatečné DP k DPFO ( jeden z manželů ) , kde slevu neuplatníte a tím to opravíte. V dodatečném DP také uvedete důvod jeho podání.
Pokud se zvýší daňová povinnost, jednak to doplatíte ( to je ale v podstatě " zreálnění daně tak, jak měla být skutečně zaplacena " a pak tu budou úroky ( a to už sankce je ), to potom byste musel se obrátit s případnou refundací úroků na toho, kdo je způsobil pochybením ( zaměstnavatel a jeho účetní ), samozřejmě budete to muset prokázat.
Druhá možnost je, že to necháte tak ( samozřejmě dále dále uplatňovat pouze u jednoho ) a budete spoléhat, že to FÚ nezjistí, po 3 letech už to nepůjde ze strany FÚ případně doměřit.