Otázka v diskusi:
Špatně vystavená faktura
Blanka Frydrychova,
14.2.2025
Dobrý den,
při platbě faktur od odběratele jsme zjistili, že máme jinak zaúčtované faktury v účetnictví, protože máme selfbilling.
Jde o to, že minulý rok vystavil zákazník selfbilingovou fakturu za nižší částku, než jsme vystavili my. Neobdržel nějaké zboží a vystavil fakturu pouze na to, co skutečně přijal, přičemž my vystavili fakturu na jiné množství, než jsme dodali a nevšimli si rozdílu.
Takže jsme odvedli na DPH vyšší částku, než si zákazník nárokoval.
Zjistila jsem to až teď a nevím, jak to opravit.
Můžu teď vystavit dobropis na nedodané kusy a uplatnit si odpočet DPH až teď nebo vystavím teď dobropis, ale musím podat opravné přiznaní za červen minulého roku?
Jak řeší finanční úřad rozdíly v podaných přiznáních, když máme rozdíly v částkách daně, setkali jste se s tím někdo?
děkuji předem za pomoc
6 odpovědí:
-
Dobrý den,
to je nějaké zamotané, pokud máte ujednaný selfbilling, přece základní princip self billingu spočívá v tom, že odběratel může ( smluvně musí ) vystavovat faktury jménem dodavatele a ty také okamžitě hradit.
Takže Vaše FV vystavuje váš odběratel, tedy při self billingu, vy jako dodavatel žádné FA vydané nevystavujete, protože je za vás vystavuje protistrana.
Tedy já vůbec nerozumím jak může u FA v self billingu vzniknout rozdíl ( vaše firma pokud self billingu vůbec nevystavuje FA )
Samozřejmě se může stát i v systému self billingu že odběratel ( za vás ) vystaví FA chybně, třeba bižší nebo vyšší částku, no pak to opravuje zase pouze on, protože i na opravné daňové doklady je pořád self billing, akorát místo FA si vystavuje ( za vás ) DBP, nebo vrubopis
Nemůžete se " přetahovat o to kdo bude fakturovat, nebo dokonce fakturovat duplicitně. Pokud je SB je jasně dáno že vydanou FA za Vás vystavuje odběratel ( vystaveno zákazníkem je povinný údaj na takovém to dokladu )
Pokud jde o opravy
Situace při nichž k opravě základu daně dochází, zákon o DPH přímo vymezuje. Nejčastěji se jedná o:
úplné nebo částečné zrušení dodávky zboží nebo služby,
úplné nebo částečné vrácení dodávky zboží (např. z důvodu reklamace),
snížení ceny zboží nebo služby po vzniku daňové povinnosti (např. z důvodu dodatečného přiznání slev nebo bonusů).
Co musí obsahovat ?
Na dobropisu o opravě základu daně nebo výši daně nezapomeňte uvést povinné náležitosti:
označení osoby, která uskutečňuje plnění – jméno a příjmení (či název firmy), sídlo či místo podnikání (prodávající)
daňové identifikační číslo osoby, která uskutečňuje plnění – DIČ (prodávající)
označení osoby, pro kterou se uskutečňuje plnění – jméno a příjmení (či název firmy), sídlo nebo místo podnikání (kupující)
daňové identifikační číslo osoby, pro kterou se plnění uskutečňuje – DIČ (kupující)
evidenční číslo původního daňového dokladu – číslo původní faktury
evidenční číslo opravného daňového dokladu – číslo dobropisu
den uskutečnění zdanitelného plnění – datum, kdy byla provedena oprava základu daně, nebo výška daně
důvod opravy
Čili uveďte všechny informace, které obsahovala původní faktura plus další informace jako rozdíl mezi:
opraveným a původním základem daně
opravenou a původní daní
opravenou a původní částkou
Při opravě základu daně je důležité i to, že abyste použili sazbu daně (%), která byla platná v době vzniku daňové povinnosti při zdanitelném obchodě, na který se oprava základu daně vztahuje. To znamená, že pokud jste na původní faktuře – daňovém dokladu – uvedli sazbu daně 21%, i na dobropisu musí být uvedena sazba daně 21%.
Dokdy ho vystavit?
Podle zákona o DPH platí, že jako plátce DPH máte dobropis (opravný daňový doklad) vystavit do 15 dnů ode dne zjištění důvodu k uskutečnění opravy.
FÚ řeší rozdíly 2 stran obvykle tak. že doměří klidně obou stranám.
-
Dobrý den, jde o to, že odběratel vystavuje Selfbilingovou fakturu, ale já ji pod jeho číslem dokladu navádím k nám do systému a přitom jsem si nevšimla, že nám nesouhlasí základ daně. V konečném důsledku jde o to, že my jsme odvedli na DPH víc, než si odběratel nárokoval od FÚ zpět.
Zjistila jsem to tak, že odběratel zaplatil za fakturu menší částku a já teď nevím, co s tím nedoplatkem.
Jestli FÚ řeší, že nám nesedí výše DPH v tom červnu minulý rok (takže bych vystavila dobropis) nebo jestli když je to tak, že my jsme odvedli více než jsme měli, tak to neřeší a já bych pouze ten nedoplatek od odběratele zaúčtovala do nedaňových nákladů.
-
Dobrý den
To je stejně zvláštní, samozřejmě že u SB FV kterou za vás vystavuje dodavatel , si zadáte do svého úcta, to je pořád vaše faktura vydána akorát za vás ten papír někdo popíše. Ale vy jí zadáte do puntíku tak, jak je v SB dodavatelem vystavena. Opět tam nemá kde a jak vznikat rozdíl.
Dobře nějak se stalo, pokud to nezadává na vystavení DBP zase v SB, což asi nedělejte, nebo to dohromady už nedáte. Pokud jste odvedla na výstupu více na DPH FÚ se zlobit nebude, opačně pokud si dodavatel zkrátil nárok, tedy nárokoval méně, jaho věc, nárokovat si DPH není povinnost a DPH můžete nárokovat i pouze částečně, například pokud část plnění použijete pro osobní nepodnikatelé účely.
A ano pokud vznikne nedoplatek na FV , tak se to ukazuje jako pohledávka, pokud vznikla nějakou chybou a nebudete tedy tvořit v budoucnu opravné položky a pak odpis pohledávky, tak to srovnejte účetně rovnou a odpalte :-) to do nedanovych výdajů.
-
Dobrý večer, ještě jednou děkuji za Vaši odpověď. Vy jste fakt borec. Já dnes volala i na Finanční úřad a pán nebyl schopen mi odpovědět. Říkal, že to musí promyslet a že mi zavolá zpátky a doteď se neozval.
Je mi líto, že se Vám nemám jak odvděčit, za to, že si vždycky najdete čas a odpovíte.
Takže ještě jednou děkuji a aapoň Vám přeji vše nej a ať se Vám to dobré co pro nás děláte vrátí:-)
-
Děkuji, Já si vážím každé účetní, není vůbec jednoduché pracovat jako účetní.
-
Jsem soukromý investor, který své peníze půjčuje opravdu všem bez rozdílu. Není to ani nebankovní společnost, ani banka. Jsou to opravdu moje peníze, které mohu nabídnout za velmi rozumných podmínek. Registrace nebo vymáhání by neměly být překážkou. I s těmito skutečnostmi vás mohu schválit. Jednoduchá organizace, rychlá výplata, konsolidace půjček, žádné zbytečné diskuze. Pokud máte zájem o solidní obchod se skutečným soukromým investorem, neváhejte mě kontaktovat, jsem k dispozici 24 hodin denně.:jecmineklukas3@gmail.com