Otázka v diskusi:
Dovoz z JČS
Martina Glibowská,
3.12.2024
Dobrý den,
firma dovezla z JČS zboží (knihy), které je v tuzemsku osvobozené od DPH s nárokem na odpočet. Vykážu toto dovezené zboží v Přiznání k DPH? Domnívám se, že nikoli. Pokud ano, tak v jakých řádcích?
Předem děkuji za odpověď.
5 odpovědí:
-
Dobrý den,
toto proberte s daňovým poradcem.
Já si myslím že ne, osvobození od DPH se vztahuje na prodej v ČR.
U dovozu :
Plátce DPH přiznává a odvádí DPH (finančnímu úřadu) bez ohledu na cenu dováženého zboží v rámci svého běžného daňového přiznání. Zároveň může uplatnit nárok na odpočet (v souladu s ustanoveními § 72 a následujícími).
Zákon o DPH, § 23
Uskutečnění plnění a povinnost přiznat nebo zaplatit daň při dovozu zboží
(1) Zdanitelné plnění je uskutečněno a povinnost přiznat nebo zaplatit daň při dovozu zboží vzniká
a) propuštěním zboží do celního režimu
1. volného oběhu,
2. dočasného použití s částečným osvobozením od dovozního cla, nebo
3. konečného užití,
Doklad při dovozu :
Celní prohlášení na Jednotném správním dokladu (JSD).
Jakmile celníci vpustí zboží do režimu volného oběhu a firma jej může nabídnout českým zákazníkům, bude mít povinnost z něj zaplatit DPH. Jednotný správní doklad potvrzený celní správou se tak současně stává daňovým dokladem pro vyměření základu daně.
V DPH se to vykazuje na ř. 7 nebo 8 a pak na ř. 43 nebo 44
---------------------
pokud myslíte pořízení zboží z EU od tamního plátce DPH ( ne dovoz ) pak je tam obvykle reverse charge, tedy ř. DPH 3 ( nebo ) 4 a pokud je i nárok odpočtu pak současně ř. 43 /44
-
Ano, myslím pořízení zboží od plátce v jiném členském státě, čili reverse charge. Mám povinnost odvést daň, která je platná v Čechách. U nás je toto zboží osvobozeno, čili nemůžu použít řádek 3/4 - 43/44, protože to jsou řádky ve kterých se uvádí snížená a základní sazba, nikoli osvobozeno.
-
Dobrý den,
našel jsem k tomuto vyjádření daň. poradce pana Ing. Bendy :
Odpověď:
Osvobození od daně podle § 71i zákona o DPH se vztahuje skutečně pouze na dodání knih v tuzemsku. Podle § 65 zákona o DPH platí pravidlo, podle něhož je od daně osvobozeno pořízení zboží z jiného členského státu, pokud by bylo dodání takového zboží plátcem v tuzemsku osvobozeno od daně. Z toho vyplývá od 1. 1. 2024 osvobození od daně pro pořízení knih z jiného členského státu, na jejichž dodání v tuzemsku se vztahuje od 1. 1. 2024 osvobození od daně podle § 71i zákona o DPH. Obdobné pravidlo vyplývá z § 71 odst. 1 zákona o DPH pro dovoz zboží ze třetí země. Z toho vyplývá od 1. 1. 2024 osvobození od daně také pro dovoz.
Bohužel jak toto pořízení osvobozeného zboží z EU vykázat v DPH nevím - já k tomu nemohu nic najít.
-
Moc děkuji za odpověď. Já také nemohla nic najít. Vykazovat ho nebudu, protože ho nemám kde vykázat. Není na to v daňovém přiznání kolonka. Jenom mně hlava nebere, druhá strana vyvezené zboží vykáže, a to musí a já ho jako dovoz nevykážu, tak nedojde ke spárování v rámci VIES. Pracuji jako účetní v jiném členském státě a tam nám VIES kontrolují každou chvíli, stačí se rozejít o pár EUR a máme kontrolu.
-
Dobrý den,
zkuste kontaktovat váš FÚ v ČR, obvykle odpoví. Je pravda, že u pořízení zboží na FA z EU od tamního plátce se doklad vykazuje také v Kontrolním hlášení, to je samozřejmě provázáno na řádky DP k DPH, tedy doklad by tam být měl. Bohužel nevím jak to vykázat a na jaké řádky v DPH.