Otázka v diskusi:
fakturace DKV Euro SERVICE

Lenka Dubnová, 13.11.2024

Dobrý den,
převzala jsem firmu s.r.o. mezinárodní přeprava, plátce DPH a protože jsem se ještě nesetkala s E-fakturou za dodání materiálu-PHM (v CZ) a služby (mýto v ČR a EU, průjezdy na dálnici...), tak moc prosím o konzultaci kdo s tím má zkušenosti (pro jistotu), abych neudělala nějaké chyby. E-faktura od DKV EURO SERVICE GmbH je vystavená v češtině, některé přílohy jsou v němčině. Jak to bude s odpočtem DPH ?
Mám k dispozici před sebou 6 tiskopisů a jsem z toho celá "zmatená" na prvním e-faktura a je uvedeno DIČ: CZ680446277 (přehled nákupu PHM v ČR), další přílohou e-výpis, kde je mýtné (bez DPH) , další příloha e-výpis je kauce za OBU (bez DPH), další příloha e-výpis je v EUR - přehled mýtného v Německu, příloha č. 4 je e-faktura v reverse charge za služby v ČR a poslední příloha je e-sestava , kde se se píše "neplatí jako doklad pro vrácení DPH..." a je uvedena celková částka k placení. Co tedy vůbec zaúčtuji, kde budu nárokovat DPH, když vlastně nemám fakturu jako takovou s celkovou částkou jako "daňový doklad". Děkuji předem, ale opravdu v tom "plavu". D.

1 odpověd:

• Michal Mach, 13.11.2024

Dobrý den,

to je u té mezinárodní dopravy složité, pokud jde o samotnou e- FA tak to problém není, ta může být doručena i elektronicky.

U těch mezinárodních firem není také neobvyklé že jsou jako plátci DPH registrování ve více státech EU. Tedy mohou vystavit FA jako " český plátce DPH" ale pokud poskytují nějaké služby z Německa, pak vystavit i doklady jako Německý plátce DPH. Rozlišíte to podle toho, jak je ten doklad vůbec vystavená ( zda uvádí české DIČ a rozpis Českého DPH, nebo vystavují FA kde uvádí svoje Německé DIČ ( buď s německou sazbou DPH nebo FA v RCH .

Oni mohou poslat kolik příloh chtějí ( přílohy nejsou daňovým dokladem ), abyste vůbec řešila DPH musí poslat FA jako daňový doklad ( musí tam být ev. číslo daňového dokladu ) jejich DIČ ( buď české nebo z EU ) a ostatní náležitosti daňového dokladu.

Současně platí že na jeden pořizovaný doklad ( jednu FA ) nelze uvést 2 DIČ ( čské a německé )

Pokud jsem se s tím setkal oni vždycky ( přes možné přílohy ) vystavují FA českou ( s českým DIČ ) a k té se chováte jako k normální české dodavatelské FA. Samozřejmě na jednom dokladu můžete mít více řádků např.

doprava _ tam bude klasické zd. plnění ( to jsou služby nevím něco na 518 )
    PHM - opět kl. zdanitelné plnění v ČR ( to je nějaká spotřeba 501 )
    mýto - to je bez DPH, to jsou tuším :-) ostatní daně a poplatky, účet 538
    kauce ( bez DPH ) ta je chápana jako peněžní jistota jistota , nevím pokud je krátkodobá tak to účtujete na 3-ky asi 315

No a až vám dojde od nich FA s Německým DIČ v RCH, zase nejdřív se podíváte zda je to daňový doklad, opět si najdete ev. číslo daň. dokladu ( to vykazuje v Kontrolním hlášení ) - proto taky co FA to jedno ev. číslo a na ní je jedno DIČ, nemůžete na jednom dokladu nakumulovat 3 různá ev. čísla a 4 různá DIČ. + ostatní náležitosti FA

Na tu německou FA zadáte to jejich německé DIČ ( je úplně jedno zda je psaná v němčině nebo česky, oni dokonce někdy fakturují v EUR a jindy v Kč ) , její ev. číslo a pokud je v RCH ( tak je tam přenesená daňová povinnost ) tedy, do systému jí pořídíte jako klasickou FA z EU od tamního plátce, v RCH

Ono se to někdy špatně hledá, protože oni mají jeden název dodavatele, ale uvádí různé DIČ ( VAT ) na různých fakturách, navíc nevím proč jestli šetří papírem, ale třeba Němci tam zadávají úplně pidi písmenka a texty, to ani lupa nebere.

Musíte držet v ruce daňové doklady, musíte u nich najít jejich ev. čísla daňových dokladů ( někdy tam uvádí facture NO ) musíte někde na tom papíru najít dodavatele a jeho DIČ, odběratele a vaše DIČ a předmět plnění ( pokud jsou hodní tak na těch z EU uvedou RCH, někdy to tam není a uvádí pouze v rozpisu DPH VAT 0 )

Chcete-li odpovídat v diskusi, musíte se nejprve přihlásit.