Otázka v diskusi:
nulové daňové přiznání / čestné prohlášení o nulových příjmech

Jan Novák, 7.8.2024

Dobrý den,

celý rok 2024 jsem a budu pobývat mimo ČR, nicméně jsem měl v ČR cca 1 měsíc aktivní IČ na hlavní činnost, na které jsem ale nevyfakturoval nic.

Je nutné podávat nulové přiznání, nebo stačí poslat finančnímu úřadu čestné prohláčení o nulových příjmech?

Děkuji,
Novák

3 odpovědi:

• Michal Mach, 7.8.2024

Dobrý den,

Podání daňového přiznání se řídí dle § 38 g zákona o daních z příjmů. Ten říká, že daňové přiznání musí podat každý poplatník daně, který:

má za rok příjem vyšší než 50 000 Kč a nejedná se o příjmy osvobozené od daně a nebo příjmy, ze kterých je vybírána srážková daň (dle § 36 ZDP),

má souběh příjmů od více zaměstnavatelů (souběh zaměstnání a dohody o provedení práce, dohody o pracovní činnosti současně ( více zaměstnání současně) s výjimkou případů, kdy byl příjem zdaněn srážkovou daní ( ze mzdy ) ,

má příjem ze závislé činnosti dle § 6 ZDP a k tomu jiné příjmy dle § 7 - 10 ZDP vyšší než 20 000 Kč,

v průběhu roku 2023 zemřel ( podává druhý z manželů, dědic )

vykazuje daňovou ztrátu,

obdržel vyplacení pojistného plnění ze soukromého životního nebo penzijního pojištění,

OSVČ v paušálním režimu porušil podmínky paušálního režimu.

Kdo tedy nemusí podat daňové přiznání ?

Existují i zákonné výjimky, kdy poplatník nemusí podat daňové přiznání. Jedná se o tyto situace:

• roční zdanitelný příjem je nižší jak 50 000 Kč, a zároveň není vykázána daňová ztráta. Do limitu se nepočítají osvobozené příjmy (např. nemocenské, podpora v nezaměstnanosti, rodičovský příspěvek, sociální dávky, příležitostný příjem do 30 000 Kč) nebo příjmy, ze kterých je vybíraná daň srážkou dle § 36 ZDP (např. příjem z dohody o provedení práce do 10 000 Kč nebo z dohody o pracovní činnosti do 4 000 Kč bez podepsání prohlášení poplatníka daně, autorský honorář do 10 000 Kč),

• příjmy ze závislé činnosti plynou od jednoho nebo postupně od více zaměstnavatelů, podmínkou je podepsání prohlášení poplatníka u každého z nich, a ostatní příjmy (z podnikání, kapitálového majetku, pronájmu a další) jsou nižší jak 20 000 Kč,

• poplatník má pouze zahraniční příjem ze závislé činnosti, který je vyjmut ze zdanění na základě smlouvy o zamezení dvojího zdanění, a není povinen podat přiznání ani z jiného důvodu

(pokud máte zahraniční příjmy vždy to konzultujte s daňovým poradcem, mezinárodní zdanění je složité )

Pokud splňujete výše uvedené podmínky daňové přiznání podávat nemusíte. Ale i bez případného podání DP nezapomeňte na přehledy SP a ZP OSVČ.

• Jan Novák, 7.8.2024

Dobrý den,

trvale žiji v zahraničí, daňovou rezidenci mám mimo ČR, pokud to pomůže. Tato problematika je pro mne složitá.

Děkuji
  • Michal Mach, 7.8.2024

Dobrý den,

poraďte se s daňovým poradcem, já nejsem daňový poradce.

Obecně tam kde jste daňovým rezidentem, tam zdaňujete svoje tzv. celosvětové příjmy, pokud vyděláte i jinde, zdaňujete případně tam pouze příjmy z daného státu. Může se tedy stát že někdo podává 2 DP nejprve tam kde je daňový nerezident a pak tam kde je daňovým rezidentem s tím že daň z příjmu zaplacená případně v jiném státě se dále posuzuje, podle mezinárodních smluv o zamezení dvojího zdanění ( metodou vynětí nebo zápočtu )

Chcete-li odpovídat v diskusi, musíte se nejprve přihlásit.